De ce alcoolul și chirurgia bariatrică reprezintă o combinație riscantă?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Chirurgia bariatrică poate îmbunătăți considerabil multe probleme grave de sănătate, dar, aceste proceduri schimbă și modul în care organismul metabolizează alcoolul. Conform unui studiu recent, bypass-ul gastric poate crește pericolele consumului de alcool mult mai mult decât alte intervenții de chirurgie bariatrică.

Problemele legate de alcool, după o intervenție de chirurgie bariatrică, reprezintă un risc cunoscut. De aceea, indivizii trebuie să se abțină de la alcool cel puțin șase luni (de preferat, 1 an) înainte de orice intervenție de chirugie bariatrică.

Cum este afectată absorbția alcoolului?

Intervențiile de chirurgie bariatrică reduc foarte mult dimensiunea stomacului. Mucoasa stomacului conține alcool-dehidrogenază (enzimă ce descompune alcoolul). După o astfel de intervenție, oamenii au mai puțin din această enzimă. Deci, consumul de alcool ii va expune la o doză mai mare de alcool nemetabolizat.

O parte din alcool este absorbit direct din stomac, dar majoritatea se deplasează spre intestinul subțire, pentru a fi absorbit. După intervenția chirurgicală de tip gastric-sleeve, valva pilorică continua să încetinească trecerea alcoolului de la stomacul mic către intestinul subțire. Dar, prin bypass gastric, chirurgul redirecționează intestinul subțire și îl atașează la stomacul restant, ocolind valva pilorică. Ca urmare, consumul de alcool după un bypass gastric poate duce la niveluri foarte mari de alcool în sânge.

Tulburarea consumului de alcool poate duce la numeroase probleme de sănătate. Unele necesită spitalizare (ex. gastrita alcoolică, hepatita legată de alcool, pancreatita indusă de alcool și cardiomiopatia alcoolică). Persoanele, care au avut o intrevenție chirurgicală de tip bypass gastric, au avut risc mai mare de a fi spitalizate pentru o tulburare de consum de alcool, chiar dacă au băut cea mai mică cantitate de alcool.

SFATURI

  • Să se evite complet alcoolul după orice tip de intervenție de chirurgie bariatrică (se admite doar o băutură ocazională);
  • Persoanele supuse unei intervenții de chirurgie bariatrică, trebuie să fie atente la tot ceea ce consumă, pentru a se asigura că primesc cantități adecvate de nutrienți importanți (alcoolul este lipsit de nutrienți, reprezentând încă un motiv pentru a fi evitat);
  • În ultimul deceniu, bypass-ul gastric a devenit mai puțin popular decât gastric- sleeve, deoarece este o procedură mai invazivă și mai riscantă. Deși, metabolizarea alcoolului este net inferioară după o intervenție de bypass gastric decât gastric-sleeve (reprezentând încă un dezavantaj al bypass-ului gastric), aceasta tehnică chirugicală rămâne încă o opțiune viabilă pentru persoanele cu obezitate severă, deoarece duce la o pierdere mai mare în greutate și un control mai bun al glicemie.

Referințe

https://jamanetwork.com/journals/jamasurgery/article-abstract/2799697

https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body

https://www.health.harvard.edu/blog/is-alcohol-and-weight-loss-surgery-a-risky-combination-202304242916

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician

Lasă un comentariu