Cum ajută nucile sănătatea creierului?

Publicat Din categoria Afectiuni Neurologice

Nucile sunt fructe care, în general, conțin doar o sămânță comestibilă, închisă într-o coajă solidă. Deși sunt bogate în calorii, conțin grăsimi nesaturate/sănătoase și sunt bogate în mulți nutrienți, fiind surse excelente de vitamine și minerale.

Consumul zilnic de 30 g de nuci și semințe face parte din dieta sănătoasă!

Nucile sunt în fruntea alergenilor majori!

  • Consumul regulat de nuci este bun pentru creier.
  • Consumul de nuci este legat de o funcție cognitivă mai bună, un risc redus de depresie, o stare de spirit mai bună și o memorie îmbunătățită, capacitate de învățare și atenție.
  • Mai multe studii au asociat consumul de nuci cu o performanță cognitivă mai bună, cu beneficii mai mari observate la cei cu un aport total mai mare.
  • O meta-analiză publicată în 2022 (o sinteză a 10 studii publicate anterior) a concluzionat: ”consumul mai mare de nuci este asociat cu un risc redus de depresie și o stare de dispoziție mai bună în populația generală”.
  • Un studiu, realizat în Spania, a arătat: copiii a căror mame au consumat nuci în primul trimestru de sarcină, au obținut cele mai bune rezultate în testele de măsurare a funcției cognitive, a capacității de atenție și memoria de lucru.
  • Nucile conțin acizi grași nesaturați (acele ”grăsimi sănătoase” ), vitamine, minerale și antioxidanți, cu roluri esențiale în multe aspecte ale sănătății creierului.

            Combinația de grăsimi sănătoase și substanțe cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii poate duce la protejarea funcțiilor vitale ale creierului și ale vaselor de sânge.

  • Acizi grași polinesaturați (grăsimile sănătoase) – sunt componente critice ale membranelor neuronilor, menținând fluiditatea și comunicarea între celulele creierului;
  • Vitaminele de grup B – necesare pentru producerea unor componente specifice ale creierului (neurotrasmițători și structura celulară);
  • Vitamina E – antioxidant (direct implicată în protecția membranei neuronilor);
  • Magneziu și calciu – reglează comunicarea neuronală;
  •  Zinc – intră în compoziția multor enzime, hormoni, molecule implicate în comunicarea dintre neuroni;
  • Fier – necesar pentru oxigenarea creierului, dar și pentru sinteza neurotrasmițătorilor și mielinei;
  • Alte minerale (ex: mangan, seleniu, cupru) – participă la mecanismele enzimatice, care protejează împotriva daunelor produse de radicalii liberi;
  • Flavonidele și carotenoizii – își exercită protecția asupra neuronilor prin acțiunea lor antioxidantă;
  • Fibrele alimentare – ajută la reducerea inflamației, prin stimularea unui microbiom intestinal sănătos.

Cum depozităm corect nucile?

                   TIP       Cămară/debara               Frigider            Congelator
NuciLa rece6 luni12 luni
MigdaleLa rece9 luni12 luni
CajuLa rece6 luni12 luni
CastaneLa rece4-5 zile9-12 luni
ArahideLa rece3 luni9-12 luni
FisticLa rece3 luni12 luni
Nuci pecanLa rece9 luni12 luni

Referințe

https://www.nutsforlife.com.au/resource/nuts-and-brain-health/

https://academic.oup.com/nutritionreviews/advance-article-abstract/doi/10.1093/nutrit/nuac022/6564770?redirectedFrom=fulltext&login=false

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician

Lasă un comentariu