Ar putea consumul unui aliment sau urmarea unei anumite diete să ajute la prevenirea sau amȃnarea bolii Alzheimer?
Numeroase studii sugerează că ceea ce mȃncăm afectează capacitatea ”creierului ȋmbătrȃnit” de a gȃndi sau de a-și aminti.
Modificările la nivelul creierului apar cu ani ȋnainte de primele simptome ale Alzheimer. Deci, există ”o fereastră” pentru a preveni sau a ȋntȃrzia simptomele demenței. Oamenii de știință caută numeroase modalități ȋn acest sens. Spre deosebire de unii factori de risc pentru Alzheimer care sunt nemodificabili (nu ȋi putem schimba), cum ar fi genetica sau vȃrsta, oamenii pot interveni pe acei factori de risc ȋncadrați ȋn categoria modificabili (dietă, exercițiile fizice și antrenamentul cognitiv).
Se naște ȋntrebarea: cum ar putea alimentele să ne afecteze creierul?
Dieta mediteraneană este o astfel de dietă (dovezi promițătoare), punȃnd accent pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, pește și fructe de mare, grăsimi nesaturate (ulei de măsline) și cantități mici de carne roșie, ouă și dulciuri.
O variantă a acesteia este dieta MIND care asociază la dieta mediteraneană și dieta DASH (dietă menită să ”stopeze” hipertensiunea arterială).
Caracteristicile dietei MIND sunt:
- Carne de pasăre – 2 porții/săptămȃnă;
- Pește – 1 porție/săptămȃnă;
- Fasole – 3 porții/săptămȃnă;
- Legume cu frunze verzi – minim 6 porții/săptămȃnă;
- Alte legume – minim 1 porție/zi:
- Cereale integrale – minim 3 porții/zi;
- Nuci – 5 porții/săptămȃnă;
- Ulei de măsline;
- Vin – 1 pahar/zi;
- Carnea roșie. Dulciurile, brȃnză, unt, margarină, prăjeli – limitate la cantități foarte mici spre deloc.
Dieta mediteraneană ajută creierul prin efectul său asupra ȋmbunătățirii sănătății cardiovasculare, aigură o creștere a unor nutrienți specifici, care pot proteja creierul prin proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Mai mult, inhibă depozitele de beta-amiloid, care se regăsesc la nivelul creierului persoanelor cu Alzheimer.
În urma analizei dietei s-a constatat că după un interval mediu de 4,5 ani, persoanele care au aderat la dieta mediteraneană sau MIND au avut o rată a bolii Alzheimer redusă cu 53%.
Referințe
- https://www.nia.nih.gov/health
- https://www.alz.org