Aproape tuturor ne place o gustare dulce. Dar, dacă mănânci adesea alimente și băuturi cu mult zahăr adăugat, caloriile sunt multe, iar kilogramele se pot adăuga(zahărul adăugat poate juca un rol în creșterea în greutate). De asemenea, vă poate crește riscul de probleme grave de sănătate.
S-ar putea să încercați să stați departe de zahărul de masă folosind îndulcitori mai puțin procesați, cum ar fi mierea și melasa. Dar acestea sunt tot forme de zahăr adăugat.
Unii oameni folosesc produse numite înlocuitori de zahăr, cunoscute și sub numele de îndulcitori artificiali, care, deși au gust dulce precum zahărul, dar au mai puține calorii sau chiar deloc.
Sunt siguri înlocuitorii de zahăr?
Agențiile guvernamentale de sănătate supraveghează ingredientele pe care producătorii de produse le adaugă la alimente. Aceste agenții verifică ingredientele, cum ar fi înlocuitorii de zahăr, înainte ca alimentele sau băuturile care le conțin să poată fi puse în vânzare. Agențiile de siguranță alimentară sugerează, de asemenea, cât de mult înlocuitor de zahăr puteți consuma în fiecare zi. Această cantitate se numește doza zilnică acceptabilă (DZA). Acesta variază în funcție de greutatea unei persoane și de tipul de înlocuitor de zahăr utilizat.
În general, îndulcitorii artificiali sunt siguri în cantități limitate pentru persoanele sănătoase, inclusiv pentru persoanele însărcinate. Dar limitați sau eliminați înlocuitorii de zahăr:
- Dacă aveți o boală genetică rară numită fenilcetonurie. Alimentele și băuturile cu aspartam pot duce la probleme grave de sănătate.
- Dacă aveți o boală intestinală. Utilizarea înlocuitorilor de zahăr poate face ca simptomele să se intensifice
Ghidurile dietetice spun că nu ar trebui să se ofere înlocuitori de zahăr copiilor sub 2 ani. În general, experții trebuie să facă mai multe studii pentru a afla ce efecte pe termen lung asupra sănătății ar putea avea înlocuitorii zahărului asupra copiilor. Cele mai multe studii au analizat efectele la adulți.
Ce beneficii pentru sănătate au?
- Reduc riscul de apariție a cariei dentare;
- nu cresc glicemia;
- pot ajuta la gestionarea greutății.
Ce probleme de sănătate putem avea?
Agențiile de sănătate au clarificat că înlocuitorii de zahăr nu provoacă probleme grave de sănătate.
De asemenea, înlocuitorii de zahăr nu sunt legați de un risc mai mare de cancer la oameni. Studiile care datează din anii 1970 au legat zaharina de cancerul vezicii urinare la șobolani. De atunci, cercetările au arătat că aceste constatări nu se aplică oamenilor.
Unele cercetări privind utilizarea zilnică pe termen lung a îndulcitorilor artificiali sugerează o legătură cu un risc mai mare de accident vascular cerebral, boli de inimă și deces în general. Dar alte lucruri pe care le fac oamenii sau obiceiurile sănătoase pe care oamenii nu le fac pot fi cauza riscului mai mare.
Alte cercetări se referă la utilizarea pe termen lung a înlocuitorilor de zahăr și a intestinului. Mulți se concentrează pe modul în care intestinul și creierul comunică. Cercetătorii verifică dacă înlocuitorii de zahăr afectează pofta de dulciuri, felul în care oamenii simt foamea și modul în care organismul gestionează zahărul din sânge.
Alcoolii de zahăr(sorbitol, xilitol, manitol) și stevia pot provoca balonare, gaze și diaree. Cantitatea de alcool zaharat care provoacă aceste simptome variază de la persoană la persoană.
În general, cel mai sigur este să consumați cantități mici de înlocuitori de zahăr. Și cel mai bine este să folosiți înlocuitori de zahăr pentru o perioadă scurtă de timp, sau doar din când în când. Așa că încercați să reduceți, dacă le folosiți de câteva ori pe zi.
Îndulcitorii artificiali pot fi o modalitate pe termen scurt de a ajuta unii oameni să-și reducă consumul de zahăr și să piardă sau să gestioneze greutatea. În general, înlocuitorii de zahăr sunt siguri pentru adulții sănătoși.
Produsele realizate cu înlocuitori de zahăr vă pot transmite, de asemenea, un mesaj greșit despre alimentele procesate. O gustare etichetată cu conținut scăzut de zahăr sau fără zahăr poate să nu fie cea mai hrănitoare alegere. Alimentele integrale, cum ar fi fructele și legumele, au de obicei cel mai bun amestec de nutrienți pentru organism.
În ceea ce privește riscul de cancer, despre care cu toții am auzit, nu au existat dovezi certe. Unul dintre primele studii care a ridicat îngrijorarea a fost efectuat în 1977, care a demonstrat o asociere cu cancerul vezicii urinare. Cu toate acestea, noi descoperiri la rozătoare demonstrează că aspartamul poate fi un cancerigen chimic la rozătoare, iar expunerea prenatală poate crește riscul de cancer la descendenții rozătoarelor. Cu toate acestea, aceste rezultate nu au fost demonstrate în studiile pe oameni. Prin urmare, FDA încă afirmă că toți îndulcitorii aprobați sunt siguri de consumat, fără nici o asociere cu riscul de cancer. Este important că mai multe studii de cercetare continuă să evalueze efectele potențiale aleîndulcitorilor asupra diferitelor aspecte ale sănătății (de exemplu, microbiota intestinală și răspunsul la insulină), care pot avea un impact indirect asupra riscului de cancer.
Care sunt îndulcitorii aprobați?
ÎNDULCITOR | Notație |
Sorbitol | E420 |
Manitol | E421 |
Acetsulfam-K | E950 |
Aspartam | E951 |
Ciclamat | E952 |
Izomalț | E953 |
Zaharină | E954 |
Sucraloză | E955 |
Glicozide din ștevia | E960 |
Neotam | E961 |
Maltitol | E965 |
Xilitol | E967 |
Eritrol | E968 |
Advamtam | E969 |
Referințe