Ingrediente:
-180ml băutură vegetală din soia sau lapte cu 1,5% grăsime
– 40g fulgi de ovăz
– 1 banană mica
– 30g afine
Mod de preparare:
Se pune laptele/băutura vegetală la foc. Atunci când fierbe se adaugă fulgii de ovăz și se mai lasă să fiarbă 3-5 minute, după care se îndepărtează de pe foc.
După ce s-a răcit se servește cu o banană mică și 30 de g de afine (am folosit pentru décor fulgi de migdale și câteva semințe de chia, dar acestea sunt opționale. Puteți să-l preparați conform rețetei, dar îl puteți lăsa și peste noapte).
Ovăzul, cunoscut sub numele Avena sativa este o cereală integrală cultivată în principal în America de Sud și Europa. Este un aliment bogat din punct de vedere nutritiv și oferă numeroase beneficii asupra organismului.
O cană de fulgi de ovăz fierți conține aproximativ 1,8 miligrame de vitamina B1 sau tiamină. Este aproape 15% din ceea ce are nevoie un adult în fiecare zi. De asemenea, are 1,36 mg de mangan, ceea ce reprezintă 59% din recomandarea zilnică pentru bărbați și 76% pentru femei. Manganul are roluri în imunitate, coagularea sângelui și în modul în care colesterolul și zahărul din sânge sunt metabolizați.
Ceea ce îl scoate în evidență este că o cană de fulgi de ovăz fierți au doar 166 de calorii și aproape 4 grame de fibre alimentare, dintre care cel mai important este beta-glucanul (un tip de fibră alimentară solubilă) care îmbunătățește digestia, crește senzația de sațietate și, chiar, suprimă apetitul ( motiv pentru care este regăsit în numeroase rețete). Fiind o fibră alimentară solubilă (”se umflă” în apă) te ajută să te simți plin o perioadă mai lungă.
Afinele sunt una dintre cele mai bune surse de antioxidanți, reducând inflamația și stresul oxidativ de la nivelul organismului.
Bananele sunt o sursă importantă de potasiu, iar acest mineral este crucial pentru sănătatea inimii.
Toate fructele sunt bogate în vitamine, minerale și au un conținut ridicat în fibre alimentare. De aceea, este foarte bine să facă parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă