Mesele regulate, nutritive pot deveni o provocare pentru persoanele care trăiesc în stadiile mijlocii și târzii ale bolii Alzheimer. S-ar putea să devină copleșiți de prea multe alegeri alimentare, să uite să mănânce sau să creadă că au mâncat deja.
În stadiile mijlocii ale bolii Alzheimer, distragerile, prea multe opțiuni și modificările percepției, gustului și mirosului pot îngreuna alimentația. Următoarele sfaturi vă pot ajuta:
- Limitați distracția: serviți mesele într-un mediu liniștit, departe de televizor și alte distrageri.
- Păstrați aranjarea simplă a mesei: evitați farfuriile cu model, fețele de masă care ar putea deruta persoana. Folosirea culorii pentru a contrasta farfuriile cu
o față de masă poate face mai ușor pentru persoană să distingă
alimentele de farfurie sau masă. Luați în considerare utilizarea unei fețe de masă din plastic, șervețele sau chiar șorțuri pentru a ușura curățarea. Furnizați doar ustensilele necesare pentru masă pentru a evita confuzia. - Distingeți mâncarea din farfurie: schimbările în abilitățile vizuale și spațiale pot face dificilă pentru cineva cu demență să distingă alimentele de farfurie sau farfuria de masă. Poate fi de ajutor să folosiți farfurii sau boluri albe cu un șervețel de culoare contrastantă. Evitați vasele cu modele.
- Verificați temperatura alimentelor: o persoană cu demență ar putea să nu poată spune dacă ceva este prea fierbinte pentru a mânca sau a bea. Testați întotdeauna temperatura alimentelor și băuturilor înainte de servire.
- Oferiți câte un produs alimentar odată: este posibil ca persoana să nu poată decide între alimentele din farfuria sa. Serviți doar unul sau două produse odată. De exemplu, serviți piureul de cartofi urmat de friptură.
- Fiți flexibil în ceea ce privește preferințele alimentare: este posibil ca persoana să dezvolte brusc anumite preferințe alimentare sau să respingă alimentele care i-ar fi plăcut în trecut.
- Acordați mult timp pentru a mânca: poate dura o oră sau mai mult pentru ca
persoana cu demență să termine de mâncat. - Măncați împreună: oferă-i persoanei posibilitatea de a mânca cu ceilalți. Menținerea orelor de masă sociale poate încuraja persoana să mănânce.
- Rețineți că persoana poate să nu-și amintească când sau dacă a mâncat: dacă persoana continuă să întrebe despre micul dejun, luați în considerare servirea mai multor mic dejun – suc, urmat de pâine prăjită, urmat de cereale.
Cum pot sprijini o persoană cu demență să mănânce și să bea bine?
- Rețineți că problemele legate de mâncare și băutură sunt frecvente pentru persoanele cu demență.
- Amintiți-vă că persoanele cu demență nu au nevoie de o dietă specială.
- Există abordări pe care le puteți încerca. Urmărește cele mai puțin stresante soluții – bunul simț și o abordare creativă ajută adesea.
- Gândiți-vă la ceea ce îi place persoanei cu demență și ce nu și țineți cont de istoria vieții sale, inclusiv de rutinele din trecut.
- Căutați indicii non-verbale, cum ar fi limbajul corpului și contactul vizual, ca mijloc de comunicare.
- Păstrați calmul și încercați să nu grăbiți persoana. Este important să nu se simtă grăbiți și să li se lase suficient timp să mănânce.
- Ajutați-i să-și păstreze cât mai multă independență.
Referințe
www.alzheimers.org