Afinele sunt fructele de culoare albastru închis, care provin dintr-un arbust sau tufiș nord-american cu același nume. Datorită aromei lor dulci și acidulate și a naturii aproape fără semințe, afinele sunt fructe foarte popular.
Beneficii pentru sănătate:
- proprietăți antioxidante: o porție de afine are o capacitate antioxidantă mai mare decât o porție de prune,căpșuni sau merișoare.
- îmbunătățesc sănătatea inimii: afinele protejează împotriva rigidizării arterelor, o afecțiune care crește riscul de infarct și accident vascular cerebral. Acest lucru se datorează capacității lor de a reduce inflamația și stresul oxidativ. În plus, un alt studiu a comparat efectele consumului de o ceașcă de afine pe zi cu un placebo la persoanele cu sindrom metabolic. Consumatorii de afine au experimentat îmbunătățiri susținute ale funcției arterelor, inclusiv o rigiditate redusă și modificări pozitive ale profilurilor de colesterol. Rezultatele i-au determinat pe cercetători la concluzia că afinele ar trebui incluse în strategiile alimentare pentru a reduce riscul de boli de inimă.
- îmbunătățesc funcția cerebrală: cercetătorii au examinat relația dintre afine și performanța cognitivă. Analiza a constatat că afinele au îmbunătățit memoria și funcția psihomotorie la adulții în vârstă sănătoși și la adulții cu deficiențe cognitive ușoare.Fructele de pădure sunt, de asemenea, singurul fruct evidențiat în dieta MIND. Această dietă combină aspecte ale dietei mediteraniene și ale dietei DASH pentru a crea un plan alimentar axat pe prevenirea demenței și a declinului cognitiv legat de vârstă.
- ajută la recuperarea musculară: oboseala musculară din timpul exercițiului fizic poate declanșa leziuni musculare induse de efort (EIMD). Cu toate acestea, consumul de afine poate ajuta dacă aveți EIMD, deoarece fructul conține polifenoli – substanțe cu proprietăți antioxidante, care pot reduce inflamația.
- ajută vederea: afinele conțin antociani, care au efecte protectoare atunci când vine vorba de vedere și sănătatea ochilor. De exemplu, ele pot reduce probabilitatea de deteriorare indusă de lumină a celulelor din retina.
- ajută digestia: Este posibil să observați unele schimbări în sănătatea dumneavoastră digestivă dacă adăugați afine în dieta dumneavoastră. Afinele conțin fibre, care sunt importante pentru a vă ajuta să vă simțiți plini și să vă gestionați greutatea. În plus, fructele pot aduce beneficii bacteriilor tale intestinale.
- are efecte de protecție a pielii: Diferiți factori vă pot afecta sănătatea pielii, cum ar fi poluanții de mediu și radiațiile ultraviolete (UV). Cu toate acestea, afinele pot oferi o anumită protecție împotriva leziunilor pielii. Antioxidanții din fructele de pădure promovează un răspuns mai bun al pielii la orice factori de mediu cu efecte negative asupra pielii.
Riscurile consumului de afine
- Poți avea o alergie sau o intoleranță la afine. Alergiile la fructe de pădure nu sunt unul dintre tipurile majore de alergii, dar sunt posibile.
- Un alt risc vine din conținutul crescut de fibre: după ce ați mâncat prea multe afine, la un moment dat pot apărea simptome gastrointestinale: balonare sau crampe stomacale( pot apărea dacă veți crește prea repede aportul de fibre.
SFATURI
– Când culegeți afine proaspete, căutați-le pe cele uscate, ferme, plinuțe și netede, cu un strat alb-argintiu.
-Puneți afinele la frigider în ambalajul lor original sau într-un vas acoperit.
-Spăalați-le chiar înainte de a le savura și mănâncați-le în 10 zile după ce le-ați adus acasă. De asemenea, afinele congelate ar trebui să rămână congelate până când le folosiți.
Cum puteți crește consumul de afine:
- Adăugarea de afine în băuturi: puteți adăuga piure de afine în apă plată sau carbogazoasă, împreună cu mentă proaspătă sau busuioc;
- Congelați-le în cuburi de gheață pentru a adăuga culoare și nutrienți băuturilor;
- Includeți-le în orez sălbatic fierbinte sau rece, quinoa, cous-cous;
- Folosiți afine în alimente precum ovăz, clătite, produse de patiserie, budinci de chia
Afinele congelate sunt la fel de sănătoase ca și cele proaspete?
Congelarea afinelor proaspăt culese poate ajuta la păstrarea nutrienților, pe care afinele proaspete le pierd în timp. Afinele congelate au însă mai puțină vitamină C.
Referințe