Sarcom – cum ne ajută dieta?

Publicat Din categoria Nutritia & Dietoterapia in Oncologie

Modificările dietetice în timpul tratamentului pentru orice tip de cancer( tumoră malignă) vor exista, dar depind în mare măsură de tipul de tratament pe care îl primiți. Aproape orice tratament pentru cancer poate avea efecte secundare. Unele pot dura câteva săptămâni până la luni, dar altele pot dura tot restul vieții. Chimioterapia vine adesea cu efecte secundare (ex.greață, scăderea apetitului, oboseală). Dacă întâmpinați aceste reacții adverse, concentrați-vă pe alimente simple și consumați cantități mici (5-6 mese mici pe zi). Asigurați-vă că aveți niște proteine la fiecare masă, fie sub formă de carne, ouă, produse lactate, nuci sau proteine vegetale, cum ar fi fasole, leguminoase și tofu. Acest lucru va ajuta la limitarea posibilei pierderi musculare în timpul tratamentului.

Exemple: un ou omletă și o bucată de pâine prăjită;

un iaurt grecesc cu niște fructe;

câțiva struguri și brânză;

o ceașcă de supă și jumătate de sandviș cu unt de arahide și jeleu/dulceață.

(Niciuna dintre acestea variante nu înseamnă o porție prea mare, și nu sunt prea picante, grase sau zaharoase pentru a vă deranja stomacul). De asemenea, toate sunt ușor de făcut atunci când te simți obosit.

De asemenea, este obișnuit ca printre efectele secundare ale chimioterapiei să se numere aftele bucale și constipația. Pentru afte sau alte leziuni bucale, e bine să te axsezi pe alimente moi cu lichide adăugate. Acest lucru va face efortul de a mesteca mai mic și va reduce durerea la înghițire. De multe ori, consumul unui supliment shake bogat în calorii și proteine, fie el cumpărat din magazin sau de casă, poate fi mai ușor decât consumul multor alimente solide atunci când rănile sunt deosebit de dureroase.

Când vine vorba de constipație, unul dintre primele lucruri de revizuit este câtă apă bei. Uneori suntem atât de concentrați pe mâncare, încât ne lipsesc lichidele necesare pentru a ne menține corpul hidratat. De asemenea, este posibil ca, nemâncând suficient sau într-un program regulat, mișcările intestinelor să fie încetinite. Încearcă să fii consecvent cu momentul în care mănânci de la o zi la alta, chiar dacă cantitatea nu este întotdeauna aceeași. În cele din urmă, medicamentele, precum medicamentele anti-greață, medicamentele pentru durere și, uneori, chiar și chimioterapia în sine pot provoca constipație. Dacă luați oricare dintre acestea și aveți constipație, discutați cu medicul dumneavoastră despre un ”balsam” zilnic pentru scaun pentru a ajuta la menținerea lucrurilor în mișcare.

Prima linie de tratament pentru sarcom este, de obicei, intervenția chirurgicală. Chirurgia vă poate pune corpul sub stres în timp ce încearcă să vindece zona cu leziunea. Este important ca înainte și după o intervenție chirurgicală să mănânci o dietă sănătoasă și echilibrată. Aceasta este o dietă plină de proteine sănătoase, cereale integrale, fructe, legume și grăsimi sănătoase. O dietă săracă, plină de grăsimi nesănătoase și bogată în sare și zahăr poate adăuga, de fapt, stres organismului, făcând vindecarea mult încetinită. Proteinele, în special, ar trebui să fie la fiecare masă și gustare, deoarece sunt elementele de bază pentru repararea și creșterea țesuturilor. Puiul, carnea de vită, fructele de mare și fasolea sunt, de asemenea, surse excelente de zinc, care poate ajuta și la vindecarea rănilor. În cele din urmă, este o idee bună să te concentrezi pe sursele naturale de vitamina C din dieta( fructe și legume). Combinația dintre acestea ar trebui să accelereze vindecarea rănilor. În general, este suficient doar consumul acestor nutrienți din dieta ta.

În general, este important să ne amintim că, deși sarcomul nu are o legătură directă cu nutriția, bunăstarea totală a corpului este legată de hrănirea și hidratarea corespunzătoare. Este bine să vă concentrați pe a mânca opțiuni sănătoase pentru a oferi nutrienți care să vă ajute corpul, mai degrabă decât să-l împiedice.

Până în prezent, nici un supliment alimentar (inclusiv vitamine, minerale și produse pe bază de plante) nu s-a dovedit a ajuta în mod clar la scăderea riscului ca sarcomul să progreseze sau să revină. Acest lucru nu înseamnă că niciun supliment nu va ajuta, dar este important să știți că nici unul nu a fost dovedit să facă acest lucru.

Referințe

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician