Care sunt beneficiile caiselor?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Caisele pot fi mici, dar sunt mari atât în ceea ce presupune aromă și valoarea nutrițională. Sunt bogate în vitamine și minerale, care le conferă multe beneficii pentru sănătate.

  • Ajută la prevenirea multor boli cronice prin reducerea inflamației: Caisele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, care protejează organismul de daunele provocate de radicalii liberi. (ajută la neutralizarea radicalilor liberi care provoacă stres oxidativ. Putem fi expuși la radicalii liberi dintr-o serie de surse, inclusiv fumul de țigară, poluarea aerului, lumina soarelui și chiar exercițiile fizice).
  • Ajută la o digestie bună: unul dintre nutrienții cheie ai caiselor sunt fibrele alimentare. Conținutul de fibre este împărțit destul de uniform între fibre solubile și insolubile, care sunt atât importante pentru sănătatea digestivă, cât și pentru sănătatea generală (fibrele solubile ajută la înmuierea scaunului, astfel încât să se poată mișca mai ușor prin tractul digestiv, în timp ce fibrele insolubile adaugă volum scaunului pentru a menține lucrurile în mișcare și pentru a preveni constipația). Ca bonus, fibrele ajută, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol, la gestionarea glicemiei (a zahărului din sânge) și la promovarea sațietății.
  • Ajută vederea și susțin sănătatea ochilor: caisele sunt o sursă bună de vitamina A – un grup de retinoli solubili în grăsimi- probabil, cunoscut pentru rolul său în promovarea sănătății ochilor. Acest lucru se datorează în primul rând pentru că vitamina A este o parte esențială a rodopsinei, o proteină din ochi care îi ajută să răspundă la lumină. Vitamina A joacă, de asemenea, un rol în funcționarea optimă a altor părți ale ochiului – corneea și membranele conjunctivale. Pe langa vitamina A, vitamina C din caise ajuta la protejarea impotriva cataractei si încetinește progresia degenerescenței maculare legată de varstă și pierderea acuității vizuale. În plus, profilul lor antioxidant ajută la protejarea împotriva bolilor cronice ale ochilor.
  • Ajută la menținerea pielii sănătoase: Antioxidanții precum vitamina E și vitamina C sunt cunoscuți pentru proprietățile lor de menține sănătatea pielii. Acestea pot ajuta la protejarea celulelor pielii de radiații ultraviolete (UV), la reducerea semnelor ridurilor precoce și la realizarea elasticității pielii. Beta-carotenul este un alt antioxidant care vă ajută să vă protejați pielea de arsurile solare și daunele UV suplimentare. Deoarece caisele au un conținut ridicat de apă, ele sunt, de asemenea, o bună modalitate de a vă hidrata pielea. Vitamina C ajută la creșterea cantității de colagen. La fel ca într-o casă, colagenul oferă pielii structura de care are nevoie pentru a fi puternică. Pe măsură ce îmbătrânim, se pierde în mod natural colagenul. Acest lucru duce la semne evidente ale îmbătrânirii, apariția ridurilor.
  • Protejează ficatul: Pe lângă faptul că este cel mai mare organ intern din corpul uman, ficatul este și unul dintre cele mai importante. Are o listă lungă de funcții. Unele cercetări sugerează că fructul de caise aduce beneficii sănătății ficatului și poate chiar proteja împotriva bolilor hepatice.Studiile pe animale au relevat posibilitatea ca un consum constant de caise să prevină afectarea ficatului. Testele efectuate au arătat markeri mai mici de inflamație la șobolanii care au fost hrăniți cu caise decât cei care nu au fost hrăniți. Acest beneficiu este atribuit conținutului ridicat de antioxidanți al caiselor. Într-un studiu pe animale publicat în British Journal of Nutrition, caisa a fost capabilă să protejeze împotriva leziunilor hepatice, precum și a ficatului gras, o afecțiune caracterizată prin acumularea de grăsime în ficat. Un alt studiu efectuat în Turcia, tot pe șoareci a constatat că suplimentarea cu caise organice uscate în cazul șobolanilor cărora li s-a îndepărtat o parte din ficat, a ajutat la promovarea regenerării ficatului. Deși acest lucru poate fi un mare beneficiu pentru persoanele cu probleme hepatice, avem totuși nevoie de studii ample pe oameni pentru a stabili dacă acest lucru este adevărat.
  • Vă ajută să rămâneți hidratat: ne putem hidrata și altfel decât cu apă; fructele și legumele sunt o altă modalitate excelentă de hidratare, deoarece au un conținut ridicat de apă. Caisele sunt aproximativ 85% apă, așa că nu numai că oferă nutrienți importanți, dar oferă și hidratare. Acesta este cazul numai pentru caisele proaspete, deoarece caisele uscate au apa eliminată, astfel încât nu oferă beneficii de hidratare.

Deoarece caisele sunt fructe mici, nutriția lor poate părea minimă, dar consumul de mai multe fructe le va amplifica beneficiile, mai ales când vine vorba de fibre, vitamina A, vitamina C și alți antioxidanți.

Care ar putea fi riscurile consumului de caise?

Pe lângă caisele proaspete, sunt populare și caisele uscate . Acestea sunt o altă opțiune excelentă pentru creșterea aportului de fibre și vitamine, mai ales că au o perioadă de valabilitate mult mai lungă. Cu toate acestea, fructele uscate sunt în esență versiuni concentrate de fructe proaspete, astfel încât vor avea mai mulți carbohidrați într-un volum mai mic, ceea ce poate justifica o mai mare precauție pentru cei cu diabet.

În plus, unele fructe uscate au au adaos de zahăr. Dacă încercați să limitați conținutul de zahăr adăugat, verificați eticheta cu informații nutriționale înainte de a cumpăra caise uscate pentru a vă asigura că nu există zaharuri adăugate.

Sfaturi pentru consumul de caise

  • Puneți caisele proaspete pe blat pentru a le lăsa să se coacă.
  • Odată ce sunt coapte, dați caisele proaspete la frigider pentru a prelungi perioada de valabilitate a acestora.
  • Tăiați caisele proaspete și congelați-le dacă nu le veți folosi înainte ca acestea să se deterioreze.
  • Utilizați caise congelate pentru a face smoothie-uri răcoritoare .
  • Bucurați-vă de caise proaspete pentru o gustare răcoritoare.
  • Faceți gem proaspăt sau batoane cu fulgi de ovăz folosind caise proaspete.
  • Utilizați caise uscate în iaurt.
  • Împachetați caise uscate într-o călătorie rutieră sau un zbor pentru un boost de fibre.
  • Asociați caisele cu surse de grăsimi și proteine, cum ar fi nucil, semințele sau brânza, pentru a preveni creșterile rapide ale zahărului din sânge, mai ales dacă aveți diabet.
  • Includeți caise uscate într-un platou de mezeluri.

Referințe

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician