INGREDIENTE
- 200 g de biscuiți digestivi
- 100 g de unt ghee
- 300 g de brânză de vaci cu conținut redus de grăsime
- 300 g de cremă de brânză
- 30 ml de îndulcitor lichid cu extract de ștevie (opțional)
- 400 g de zmeură proaspătă sau congelată
- 30 g de gelatină
- 1 miez de păstaie de vanilie/esență de vanilie
MOD DE PREPARARE
BLAT: Biscuiții se mărunțesc în blender până capătă consistența unui pesmet mai grosier. Adăugăm untul și amestecăm din nou, pentru ca biscuiții să absoarbă untul.
Punem biscuiții în forma de copt si apăsăm foarte bine cu o căniță cu fundul plat (sau cu o lingură) astfel încât blatul de biscuiți să fie nivelat și uniform distribuit în tavă. Punem tava cu biscuiții la frigider, până ne ocupăm de umplutură.
UMPLUTURĂ: Înmuiem 20 g gelatină în 200 ml de apă, până se umflă (aproximativ 10 minute) sau conform indicațiilor de pe pachet. Între timp, amestecăm cu mixerul, la viteză medie, brânza de vaci împreună cu crema de brânză și miezul de la batonul de vanilie/esența de vanilie până cele două tipuri de brânză sunt omogenizate și obținem o cremă. Punem apoi 3 picături de îndulcitor și mai amestecăm puțin. După ce gelatina s-a hidratat, o topim la bain-marie (pe baie de abur). Gelatina nu trebuie să fiarbă, pentru că își pierde proprietățile de închegare. Trebuie doar să o topim până devine lichidă, amestecând tot timpul. O luăm de pe foc, o încorporăm în crema de brânză și amestecăm bine. Turnăm crema peste blat și o dăm la rece pentru 2-3 ore.
JELEUL DE ZMEURĂ: Spălăm bine fructele proaspete. Într-o oală mică punem zmeura și adăugăm și câteva picături de suc de lămâie (pentru a-și păstra culoarea) și le lăsăm să fiarbă timp de 2-3 minute. Tragem de pe foc, așteptăm să se răcească puțin și adăugăm 10 g de gelatină, pregătită în prealabil urmând pașii de mai sus. Dacă folosiți foi de gelatină (aveți nevoie de 2 foi), procedura este aceeași: ținem foile de gelatină la înmuiat în apă rece, până devin gelatinoase, apoi fie le topim și le punem în crema rece, fie le punem direct în crema/jeleul/siropul cald. Când gelatina este topită, jeleul se toarnă peste crema de brânză, care deja trebuie să fie întărită.
Dăm totul la frigider timp de 4-5 ore, de preferință peste noapte, ca să se așeze foarte bine cheesecake-ul.