Hepatita este o boală care afectează ficatul – un organ care joacă un rol vital în menținerea corpului nostru sănătos prin îndepărtarea impurităților din alimentele pe care le consumăm.
Hepatita se poate răspândi foarte repede și poate fi fatală. De asemenea, poate provoca leziuni permanente ale ficatului. Prin urmare, este extrem de important ca pacienții cu hepatită să-și urmărească dieta mâncând tipurile potrivite de alimente. Dieta ar trebui să includă alimente care sunt ușoare pentru ficat și să excludă alimentele care fac ca ficatul să lucreze mai mult, deoarece acest lucru poate întârzia recuperarea pacientului după boală.
Pentru un pacient cu hepatită, alegerile alimentare nu se limitează la câteva feluri de mâncare fade. Există o mulțime de opțiuni alimentare sănătoase, gustoase, care sunt atât benefice pentru ficat, cât și pentru procesul de recuperare.
- Cerealele integrale sunt foarte benefice de consumat ca parte a unei diete sănătoase împotriva hepatitei. Acestea pot fi sub formă de tărâțe, pâine integrală sau cereale, orez brun, orez roșu, orez sălbatic, mei, quinoa, orz, ovăz, secară, fulgi de ovăz, porumb, bulgur.
- Fructele și legumele ar trebui să fie o parte semnificativă a oricărei diete pentru a ajuta la recuperarea după o boală hepatică. Acestea sunt pline de vitamine și fibre, care le ajută și facilitează digestia. Ca bonus, conțin și antioxidanți, care pot proteja celulele hepatice de leziuni. Cu toate acestea, se recomandă să consumați în cantități limitate legumele cu amidon, legumele de sezon bogate în fibre, legumele cu frunze verzi. Fructe precum citrice (bogate în vitamina C), fructe de sezon sunt recomandate atunci când sunteți în dietă de recuperare a hepatitei (este întotdeauna o idee bună să încercați și să mâncați produse proaspete și de sezon, atunci când este posibil).
- Uleiul MCT (trigliceride cu lanț mediu) precum uleiul de cocos ajută la reducerea inflamației, iar alte uleiuri precum uleiul de măsline, uleiul de semințe de in sunt grăsimi sănătoase, care sunt recomandate ca parte a dietei pacienților cu hepatită.
- Proteinele sub formă de lapte și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi , împreună cu proteine cu valoare biologică ridicată, cum ar fi carnea slabă, ouăle, carnea de pasăre, peștele și surse vegetariene, cum ar fi leguminoase, produsele din soia pot face, de asemenea, parte dintr-o dietă sănătoasă a ficatului. .
Este la fel de important să evitați anumite alimente în timpul hepatitei, deoarece acestea pot fi dăunătoare pentru ficat. Consumul excesiv al acestora poate agrava boala și chiar duce la afectarea permanentă a ficatului.
- Alimentele procesate: sunt cel mai bine evitate atunci când vă recuperați după hepatită. Includ ingrediente procesate care sunt mai dure pentru ficat și relativ lipsite de nutrienți. Pâinea procesată, produsele de patiserie, alimentele prăjite, alimentele ambalate, conservele și aproape toate produsele fast-food sunt, de asemenea, cel mai bine evitate în timpul hepatitei, deoarece pot înrăutăți timpul de recuperare.
- Alimentele bogate în grăsimi și colesterol trebuie evitate, deoarece colesterolul este procesat foarte greu de către ficat: organele, gălbenușul de ou (1-2 max/săpt), creveți, carne de capră, lactate grase, brânză maturată.
- Uleiurile hidrogenate trebuie înlocuite cu uleiuri sănătoase. De fapt, pentru un ficat sănătos pe tot parcursul vieții, este o idee bună să treceți la alegeri sănătoase de ulei. Evitați să consumați alimente bogate în grăsimi saturate sau grăsimi trans, cum ar fi margarina, uleiul reîncălzit/refolosit, grăsimile animale, uleiul de palmier. Dacă aveți hepatită sau altă leziune hepatică, nu trebuie să eliminați din dietă complet grăsimile. Orice organism are nevoie de grăsimi pentru a funcționa bine. Înlocuiți grăsimile saturate și trans cu grăsimi mono- și polinesaturate.
- Aportul de zahăr ar trebui limitat pentru un ficat sănătos. Aceasta include toți îndulcitorii artificiali, precum și sucuri de fructe. Sucurile au concentrații mari de zahăr în ele, ceea ce poate fi dificil de digerat pentru ficat atunci când organismul este atacat de virusul hepatitei. Nu trebuie evitat în totalitate zahărul, trebuie evitate dulciurile.
- Un plan de dietă împotriva hepatitei C trebuie să aibă un conținut scăzut de fier. Pacienții cu hepatită cronică C pot avea dificultăți în procesarea fierului, ceea ce poate supraîncărca ficatul și sângele cu exces de fier. Aceasta înseamnă că nu consumați carne roșie, ficat sau chiar cereale care au fost fortificate cu fier. Evitați, de asemenea, fructele precum caisele și peștele precum tonul; practic orice aliment cu conținut ridicat de fier. Persoanele cu hepatită C ar trebui, de asemenea, să consume mai puțin cafeină (cafea, ceai, băuturi cu cafeină).
- Pacienții cu hepatită ar trebui, de asemenea, să-și limiteze sever aportul de sare. Evitați sodiul procesat, cum ar fi alimentele ambalate, murăturile, sosurile etc. De asemenea, evitați să consumați alimente bogate în sodiu. Aceasta înseamnă că nu există supe conservate sau sosuri cumpărate din magazin.
Referințe
https://www.vinmec.com/en/news/health-news/nutrition/adults-with-hepatitis-what-to-eat-what-to-avoid