Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din Europa și din lume. Principalii factori de risc, care predispun indivizii la cancerul colorectal, includ factorii genetici și factorii stilului de viață, cum ar fi dieta necorespunzătoare și obezitatea. Menținerea greutății și prevenirea acumulării de kg, alături de un nivel optim de activitate fizică, determină o scădere a riscului de cancer colorectal.
Incidența cancerului colorectal a crescut proporțional cu dezvoltarea economică.
Nutriția este importantă pentru toți pacienții cu cancer, dar alimentația nu se referă doar la consumul de alimente și băuturi sănătoase, deoarece corpul trebuie să absoarbă substanțele nutritive pentru a beneficia de ele. Funcția principală a colonului este de a absorbi electroliții și lichidele, dar cancerele colorectale și tratamentele acestora pot împiedica absorbția nutrienților.
- Electroliții ( potasiul, magneziul, sodiul, calciul) sunt minerale esențiale, care ajută corpul să mențină echilibrul adecvat al fluidelor.
SURSE: legumele cu frunze verzi, fructe , cartofi, leguminoase, alune.
Este important ca pacienții cu cancer de colon să-și monitorizeze aportul, deoarece cancerul de colon și tratamentul acestuia pot interfera cu absorbția electroliților. Pierderea lichidelor prin diaree, vărsături sau transpirație poate contribui, de asemenea, la dezechilibrul electrolitic.
- Proteinele ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor și ajută organismul să repare țesuturile după intervenții chirurgicale, chimioterapie sau radioterapie. Cantitatea exactă necesară diferă de la pacient la pacient.
SURSE: este importantă atât cantitatea, cât și calitatea proteinelor. Evitați carnea roșie și carnea procesată. Alegeți proteine slabe: ouă, pește, carrne de pasăre. Dintre produsele vegetale, surse bune sunt: leguminoasele, nucile.
- Carbohidrații furnizează energia atât de necesară întregului organism.
Concepțiile greșite în jurul unor diete populare sărace în carbohidrați i-au determinat pe unii oameni să considere toți carbohidrații ca având zaharuri nesănătoase. În timp ce zaharurile sunt o formă de carbohidrați, nu toate sursele de zahăr (și carbohidrații) sunt identice. Sunt indicați carbohidrații complecși: se găsesc în alimente integrale, Unii carbohidrați, au avantajul suplimentar de a fi surse bune de antioxidanți.
SFAT
Limitați sau evitați carbohidrații simpli, care se găsesc în alimente precum făinile rafinate, zahărul de masă ,sucuri, bomboane. Excesul de zahăr poate duce la creșterea nesănătoasă în greutate și la niveluri ridicate ale glicemiei (zahăr din sânge). Alimentele care conțin zahăr adăugat, de asemenea, tind să aibă valoare nutritivă scăzută.
- Grăsimile sănătoase oferă organismului energie, reduc inflamația și pot ajuta creierul și sistemul nervos să funcționeze corect.
SURSE: pește, semințe, nuci, avocado, ulei de măsline.
- Vitaminele sunt, de asemenea, foarte importante. Când pacienții au deficiențe, se recomandă suplimentarea.
- Hidratarea adecvată este importantă și este crucială pe durata sau după tratamentul cancerului de colon. Deshidratarea poate provoca o serie de probleme: de la cefalee (dureri de cap), constipație și oboseală până la scăderea tensiunii arteriale și chiar șoc, care pune viața în pericol. .
SFAT: Pentru un pacient cu cancer, fără complicații sau alte afecțiuni, se recomandă opt pahare de apă sau băuturi cu electroliți cu conținut scăzut de zahăr pe zi. În schimb, dacă se pierd lichide din cauza unei colostomii, a diareei sau chiar a transpirației afară într-o zi fierbinte, se recomandă un consum mai mare de lichide pentru a compensa.
Referințe
www.cancercenter.com
https://www.termedia.pl/Global-public-health-challenges-and-leadership,100,36038,0,1.html