Ceea ce mănȃnc ȋmi afectează evoluția epilepsiei?

Publicat Din categoria Afectiuni Neurologice

De peste 100 de ani, studiile au dovedit că dieta influențează apariția crizelor convulsive (convulsiile din epilepsie). Aceste studii se bazau pe dieta cetogenă, dar evidențele recente au arătat ca eficiente sunt și alte diete, mai puțin restrictive. Ceea ce au ȋn comun toate aceste diete este eliminarea zahărului și a dulciurilor ȋn general.

 Schimbările ȋn dieta unei persoane nu trebuie să fie numeroase și bruște. Oricine trebuie să ȋnțeleagă că trebuie parcurși anumiți pași, putȃnd să dureze zile, chiar săptămȃni. Dacă schimbările sunt prea numeroase, chiar dacă dieta pare tentantă la ȋnceput, persoana ȋși pierde entuziasmul după maxim 2 săptămȃni.

Primul pas ȋntr-o astfel de dietă care este și foarte important de reținut este că trebuie eliminate alimentele cu conținut crescut de zaharuri simple, acele alimente cu indice glicemic mare, adică, sunt absorbite foarte rapid ȋn organism. Veți observa că după câteva săptămâni, după ce eliminați aceste alimente, organismul nici nu va mai simți nevoia să le consume.

Al doilea pas important, care, eventual, poate fi ȋmpărțit ȋn mai multe etape ar fi consumul de alimente integrale, cȃt mai puțin procesate. Un aliment neprocesat are maxim 3 ingrediente.

 ATENȚIE!!! Dacă pe etichetă citim mai mult de 3 ingrediente, ȋnseamnă că acel aliment este procesat, astfel scăzȃnd cantitatea de nutrienți și crescȃnd numărul ingredientelor artificiale (ex.aditivi).

Dieta cetogenă (recomandată cel mai frecvent ȋn epilepsie și ȋn alte stări convulsivante) este foarte strictă și poate fi greu de urmat pentru unele persoane și familii. Pot fi încercate și alte diete speciale pentru epilepsie, care sunt mai puțin stricte.

  • Dieta cu trigliceride cu lanț mediu (MCT) 

Persoanele care urmează această dietă iau un supliment de ulei în loc să se bazeze pe alimente pentru grăsimea din dietă. Acest lucru poate face dieta mai ușoară, deoarece este nevoie de mai puține grăsimi totale din alimente și persoana poate mânca mai multe proteine ​​și carbohidrați.

  • Dieta Atkins modificată

Dieta Atkins este cunoscută ca o dietă bogată în proteine ​​și săracă în carbohidrați. Dieta Atkins modificată, pentru persoanele cu epilepsie, este similară cu dieta cetogenă, dar permite puțin mai multă flexibilitate în cantități de proteine, lichide și calorii.

  • Dieta cu indicele glicemic scăzut. 

Aceasta este cea mai puțin restrictivă dietă specială pentru epilepsie. Nu restricționează lichidele sau proteinele și oamenii nu trebuie să fie atât de stricti în ceea ce privește caloriile sau cantitatea de grăsimi pe care o consumă. Persoanele care urmează această dietă încă mănâncă mult mai multe grăsimi decât într-o dietă obișnuită, dar carbohidrații nu sunt la fel de limitați.

(articol scris de Dr. Catalina NECHIFOR -Specialist Nutriție Clinică &Dietetică)

Referințe  

  1. Lee PR, Kossoff EH Dietary treatments for epilepsy: Management guidelines for the general practitioner. Epilepsy and Behavior, 21(2): 115–121. DOI: 10.1016/j.yebeh.2011.03.008. Accessed May 19, 2016.
  2. 2.     Levy RG, et al. (2012). Ketogenic diet and other dietary treatments for epilepsy. Cochrane Database of Systematic Reviews (3).

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician