Când se gestionează hipotiroidismul, mulți oameni presupun că administrarea de medicamente tiroidiene este suficientă pentru a atenua simptomele. Cu toate acestea, în unele cazuri, această abordare nu rezolvă pe deplin problemele. Un motiv cheie este că funcționarea adecvată a tiroidei depinde de mai mult decât de medicamente – necesită nutrienții potriviți, în special aminoacizi, pentru a sprijini conversia hormonilor tiroidieni.
Hormonul de stimulare a tiroidei (TSH)
Hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) este produs pentru a trimite semnale de la glanda hipofiză (pituitară), care transmite mesaje hormonale glandei tiroide. Celulele din glanda tiroida produc apoi tiroxina cunoscuta si sub denumirea de T4.
Tiroxina (T4)
T4 constă din aminoacidul tirozină plus patru atomi de iod. Cu toate acestea, pentru ca organismul să folosească hormonii tiroidieni în mod eficient, T4 trebuie transformat în triiodotironină (T3), forma activă care reglează metabolismul. Această conversie are loc în primul rând în ficat cu ajutorul enzimelor 5’-deiodinază. Aceste enzime elimină un atom de iod din T4, transformându-l în T3.
Odată ce conversia a avut loc, are loc eliberarea de energie ( acest proces se realizează cu ajutorul proteinelor de transport). În mod critic, proteinele de transport necesită nutrienții corectivi (proteinele fac parte din acest proces) pentru a fi eficiente.
De ce eșuează conversia T4 în T3?
Un antioxidant cunoscut sub numele de glutation (format din 3 aminoacizi; cisteină, glicină și acid glutamic) este utilizat de ficat pentru a face față toxicității cunoscute.
Dacă avem mult stres oxidativ (radicali liberi), este posibil să nu existe suficient glutation pentru a-i face față, ceea ce duce la o incapacitate de a converti T4 în T3 din cauza lipsei de aminoacizi.
Legătura dintre aminoacizi și sănătatea tiroidei
Am stabilit că aminoacizii abundenți sunt esențiali pentru o tiroidă sănătoasă, așa că atunci când avem diete sărace în proteine, sănătatea tiroidiană ar putea fi afectată. Veganii, vegetarienii, alimentația restricționată prin injecții de slăbire, intervenția gastrică/bariatrică și cei care mănâncă agitați riscă să priveze ficatul și tiroida să lucreze împreună, deoarece nu sunt capabili să compenseze decalajul cauzat printr-un conținut scăzut de proteine.
Prin urmare, în cazul în care ficatul este incapabil să funcționeze eficient (fie că este vorba de boli clinice, medicamente, abuz de alcool, probleme de digestie a proteinelor, etc) , acumularea de toxine și utilizarea aminoacizilor pentru detoxifiere ar putea avea de suferit.
Aminoacizi cheie pentru funcția tiroidiană
Structura proteinei este alcătuită din aminoacizi dispuși în diferite modele. Organismul nu este capabil să producă toți aminoacizii singur, așa că trebuie introduși prin alimente.
Aminoacizii sunt împărțiți în 2 grupe: esențiali și neesențiali. Aminoacizii neesențiali pot fi produși de organism prin conversia aminoacizilor esențiali.
- L-Metionina – Esențial pentru transformarea T4 în T3. – Parte a sintezei glutationului în ficat. -Necesar pentru absorbția zincului și a seleniului, care sunt vitale pentru sănătatea tiroidei. Prin urmare, dacă aveți în vedere să vă asigurați un nivel optim din cele de mai sus sperând să vă îmbunătățiți sănătatea tiroidei, eficacitatea acestora va fi afectată dacă metionina este scăzută.
- Glutation –Direct implicat în transformarea T4 în T3. -Un antioxidant puternic care sprijină detoxifierea ficatul. Deficiența poate duce la funcționarea lenta a tiroidei.
- L-Fenilalanina –Formează un alt aminoacid numit tirozină.
- Tirozina – Odată produsă din fenilalanină, aceasta continuă să fie conectată cu iodul formând T4. Prin urmare, dacă tirozină este insuficientă, procesul T3 și T4 va fi scăzut.
- L-lizină –Esențială pentru un sistem imunitar sănătos, astfel încât poate apărea vulnerabilitatea la virusuri dacă nivelurile sunt scăzute. Pe măsură ce toxicitatea din cauza sănătății precare crește, ceea ce duce la o creștere a radicalilor liberi, utilizarea metioninei va crește . Lizina este, de asemenea, importantă pentru absorbția fierului care, dacă este slab absorbit, poate duce la oboseală cronică și anemie.(semne frecvent observate la persoanele cu probleme ale glandei tiroide.
Cum să aveți un aport suficient de aminoacizi?
În timp ce suplimentarea este o opțiune, o dietă bogată în nutrienți este cea mai bună modalitate de a susține funcția tiroidiană în mod natural. Aminoacizii pot fi obținuți din surse bune de proteine:
- Proteine de origine animală: ouă, carne de vită, miel, căprioară, pui, curcan, capră, pește, produse lactate.
- Surse pe bază de plante:semințe, leguminoase (pentru cei care urmează diete pe bază de plante, aportul de proteine trebuie gestionat cu atenție pentru a asigura o diversitate suficientă de aminoacizi).
Dacă aportul alimentar este inadecvat, suplimentele de aminoacizi esențiali pot fi benefice. Cu toate acestea, organismul ar trebui să fie încurajat să producă aminoacizi neesențiali prin conversie.
Referințe
www.nutritionist-resourse