E bine dacă mănȃnc zahăr?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Cȃt de mult e bine să mănȃnc?

În primul rȃnd să vedem ce este zahărul!

Cele mai multe persoane, cȃnd aud cuvăntul ”zahăr” se gȃndesc la ”chestia” aceea albă adăugată ȋn ceai sau cafea! De fapt ”zahărul” reprezintă un grup de molecule cu o structură asemănătoare. De aceea, termenul corect e la plural: ”zaharuri”.

Zaharurile există ȋn majoritatea alimentelor, chiar dacă, ȋn unele, sunt ȋn cantitate foarte mică.

Cel mai mult zahăr se gaseste ȋn alimentele procesate sau rafinate.

Zaharurile se găsesc ȋntr-o clasă mai mare, denumită ”carbohidrați”, alături de amidon și fibre.

Cu cȃt molecula este mai ”complicată”, cu atȃt se digeră mai greu (ex. zaharurile, care sunt molecule simple, se digeră foarte ușor și repede, pe cȃnd, fibrele și amidonul, care sunt molecule mari și ”complicate” se digeră mai greu, sau, chiar deloc ȋn unele cazuri.

Iată explicația: mȃncăm mai multe fibre, ne simțim ”plini” o perioadă mai lungă de timp!

  • Unele persoane caută și au placerea de a consuma zahăr mai mult decȃt alții – oamenii sunt diverși!
  • Unora le place zahărul ȋn doze mici, ȋn timp ce altora le place ȋn cantitate mai mare;
  • Unii dintre noi pot mȃnca zahăr toată ziua și se simt bine, ȋn timp ce alții pot tolera puțin ȋnainte ca pancreasul (care secretă insulina, hormonul care ”ajută zahărul să intre ȋn celule”) să ne ”spună” că ar fi bine să ne oprim.

Nu putem spune că o anumită cantitate de zahăr este ȋntotdeauna bună sau că ”oamenii nu ar trebui să mănȃnce niciodată zahăr”.

Să fii conștient de aportul tău de zahăr este, probabil, cea mai bună idee.

  DE REȚINUT!

  • zahărul nu ne ”hrănește”;
  • nu ne oferă vitamine, minerale, fitonutrienți, antioxidanți, fibre;
  • mȃncatul de prea mult zahăr, nu ne face mai puternici, mai sănătoși;

Totuși, BOLILE SUNT COMPLEXE (nu putem ”ȋnvinovăți” doar o substanță pentru toate problemele de sănătare, pe care le avem!

Sănătatea nu este creată sau distrusă de un singur aliment!

Cȃteva SFATURI pentru ”a fi conștienți” de ceea ce este ȋn mȃncare:

  • Citiți etichetele – zahărul se găsește ȋn multe alimente procesate chiar și ȋn cele ȋn care nu te aștepți (ex. sosuri );
  • Mȃncați mai multe alimente fără etichetă (ex. fructe, legume, nuci, leguminoase- mazăre, linte, năut);
  • Schimbă alimentele ”foarte” procesate cu varianta lor ”mai puțin” procesată.

Referințe

  • https://www.precisionnutrition.com/truth-about-sugar?utm_source=marketingcloud&utm_medium=email&utm_campaign=030522-VAL-BTH-NON-SCR-Issue32-BCAST

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician