Indice glicemic versus încărcătură glicemică

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Fie dacă ați fost diagnosticat cu diabet zaharat, fie dacă aveți o stare de pre-diabet, este posibil să cunoașteți noțiunea de indice glicemic (un sistem de evaluare pentru alimentele care conțin carbohidrați, arătând cât de repede afectează fiecare aliment glicemia, clasifică alimentele în funcție de cât de repede sunt digerate în zaharuri și cât de repede influențează nivelul glicemiei – zahărului din cânge, fără a reflecta dimensiunea porției). Pe de altă parte, încărcătura glicemică combină cantitatea cu calitatea carbohidraților.

Ce influențează indicele glicemic al unui aliment?

  • Fibrele alimentare și grăsimile scad indicele glicemic al unui aliment (ex. pâinea are un indice glicemic mai scăzut, dacă este combinată cu avocado; sau, sucul de portocale– din portocale stoarse, este foarte des întânit, mai ales în alimentația copiilor, părinții considerând că astfel asigură și aportul de fructe – dar, portocala întreagă este mult mai bună decât sucul de portocale, datorită conținutului de fibre).
  • Prelucrarea – cu cât sunt mai descompuși carbohidrații, cu atât vor avea un indice glicemic mai mare și vor crește glicemia mai repede (ex. cartofii fierți întregi sau, chiar, în coajă, au un indice glicemic mai mic decât piureul de cartofi).
  • Metoda/timpul de gătit – cu cât durata gătitului alimentelor crește, cu atât este mai ”intensă” descompunerea carbohidraților (ex. pastele al dente au un indice glicemic mai mic decât pastele moi).

SFAT

Evitați fructele tropicale (ex.ananas, mango, papaya) sau foarte coapte, deoarece au un indice glicemic foarte mare! Consumați, în schimb, fructe de pădure, mere, pere, nectarine, portocale, mandarine., piersici mai puțin coapte și, chiar, banane verzi.

Referințe
nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/what-is-the-glycaemic-index-gi/
nutritionist-resource.org.uk/memberarticles.html

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician