Iată dilema, pe care foarte multe persoane o au.
Există și cazuri ȋn care explicația ar fi de natură hormonală, dar ȋn majoritatea cazurile explicația e alta:
- Oamenii ȋși subestimează aportul alimentar (”declară că mănȃncă mai puțin decȃt realitatea”) :
- Subestimează porțiile (ex.: declară că mănȃncă 1 felie de tort/cozonac, dar aceasta poate fi mai mică sau mai mare. Chiar dacă au fost ȋnvățați cȃt ȋnseamnă o anumită cantitate, ȋși spun”nu are așa mare importanță dacă depășesc doar de data aceasta!” – din păcate, ”de data aceasta” se repetă de foarte multe ori);
- nu pun la socoteală” micile ciuguleli” (ex.:restul de covrig, care a rămas de la copil);
- Nu ȋși notează fiecare aliment exact după ce l-a consumat, spunȃnd că va nota la finalul zilei, cȃnd uită de anumite alimente;
- Mai există și cazul ȋn care”uită intenționat” să noteze anumite alimente, pentru că și-ar fi dorit să nu le fi consumat.
2. Oamenii mănȃncă ȋn exces ȋn weekend: de multe ori, pe parcursul săptămȃnii de lucru oamenii sunt destul de ”stricți” cu ceea ce mănȃncă, dar sunt și stresați de problemele de zi cu zi. De aceea, cȃnd vine vineri seara, ”lasă garda jos”, fie că beau cu prietenii și mănȃncă pizza, fie dorm mai mult duminica și iau o masă pe la 10.30-11.00, cȃnd ei știu că luau o gustare, deci ȋn capul lor este deja a doua masă, deci pot mȃnca dublu.
Referințe :
- https://www.precisionnutrition.com/calories-in-calories-out?utm_source=marketingcloud&utm_medium=email&utm_campaign=022222-PRO-BTH-L1C-LeadGen-CaloriesIn,CaloriesOut-BCAST