Alergie sau intoleranță?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Termenii de ”alergie” și ”intoleranță” sunt cel mai des ȋncurcați ȋntre ei. Multe persoane nu cunosc diferența dintre ei și nu știu cȃnd se folosește unul și cȃnd altul.

Alergia” – este o reacție a organismului, care IMPLICĂ sistemul imunitar (reacția la o anumită proteină dintr-un aliment).

Poate pune ȋn pericol viața;

Simptome:

  • ”umflarea” feței, a buzelor, a ochilor;
  • erupții cutanate (pe piele) de tipul urticarie;
  • anafilaxie: respirație dificilă, edem (”umflarea”) al limbii și al gȃtului.

Cele mai frecvente alimente : nuci (de toate felurile), ouă, produse lactate, pește (sunt primele ”suspectate” ȋn copilărie);

Tratament: evitarea (dacă este posibil) a alimentului, care a provocat alergia! (dacă nu este posibil, medicul alergolog va hotărȋ tratamentul)

Intoleranța” – este o reacție a organismului, care NU IMPLICĂ sistemul imunitar (este o reacție digestivă).

NU pune ȋn pericol viața (decȃt ȋn anumite cazuri :ex.sulfiți);

Simptome:

  • balonare;
  • flatulență (gaze ȋn intestine);
  • diaree;
  • greață;
  • cefalee (dureri de cap);
  • ulcerații la nivelul gurii;
  • manifestări cutanate de tipul urticarie.

Cele mai frecvente sunt; intoleranța la lactoză și intoleranța la gluten .

ATENȚIE !!!! NU trebuie sa vă stabiliți singuri diagnosticul sau să excludeți din dietă aceste ”alimente”, pe care le considerați că vă fac rău, deoarece, dacă o faceți fără o atentă ȋndrumare și supraveghere, puteți risca anumite deficiențe de nutrienți (mai ales copiii)!!!!

  • Nu există teste speciale pentru a descoperi o intoleranță, doar un jurnal alimentar poate fi de ajutor;
  • Tratament: reducerea cantității sau frecvenței alimentului, care a produs intoleranța, pentru o anumită perioadă. Ceea ce trebuie reținut este că, ȋn cazul unei intoleranțe alimentare, foarte rar alimentul/ingredietul ”vinovat” trebuie scos din dietă permanent!

De ce contează să cunoaștem diferența?

Așa cum am menționat deja, alergiile alimentare pot pune viața ȋn pericol, ȋn schimb o intoleranță sau sensibilitate alimentară este mai important să fie identificată pentru sănătate și longevitate pe termen lung. Conștientizȃnd aceste aspect, vei putea să ai cea mai bună dietă, adaptată nevoilor tale, astfel ȋncȃt să nu-ți ȋmpovărezi inutil sistemul imunitar și digestiv.

Referințe

www.dieteticianconection.com

https://www.nutritionist-resource.org.uk/memberarticles/food-intolerances-sensitivities-and-allergies-whats-the-deal

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician

Lasă un comentariu