În ultimii ani a crescut numărul copiilor diagnosticați cu autism, născȃndu-se nevoia de a găsi ce anume cauzează această tulburare.
Într-un studiu publicat recent în Scientific Report, oamenii de știință au descoperit că nivelurile ridicate de acid propionic reduc dezvoltarea neuronilor ȋn creierul fetal. Acidul propionic este folosit pentru a crește valabilitatea alimentelor ambalate și pentru a inhiba mucegaiul din brȃnză și pȃine. De aceea, repet, ATENȚIE LA ETICHETĂ!
Cum dăunează acidul propionic celulelor creierului?
- Perturbă echilibrul natural dintre celulele creierului;
- Provoacă inflamație (observată ȋn creierul copiilor cu autism);
- Scurtează și afectează căile prin care neuronii ”comunică” cu restul corpului.
Nu trebuie să rețineți că acidul propionic este rău. El apare ȋn mod natural ȋn intestinul fiecărei persoanei (deci, și al mamei). În schimb, consumul de alimente procesate, ȋn care acidul propionic a fost folosit ca aditiv, crește concentrația acestuia la mama și vă ajunge la făt.
Consumul de alimente procesate de către mama care alăptează, va determina modificări ȋn microbiota intestinală (”bacteriile bune” din intestin) a copilului, care se pot asocia cu apariția autismului. Dacă aceste modificări ȋn microbiotă apar, semnele autismului ”se intensifică” de când s-a încheiat alăptareapână la vârsta de adult. Acest aspect a fost greu de demonstrat prin studii realizate pe indivizi. S-a preferat un studiu pe animale, cărora le-a fost indus comportamentul autist și au fost urmărite din momentul în care s-a încheiat alăptarea până la maturitatea sexuală. Astfel, a rezultat o corelație între comportament și unele microbiote. Concluzia la care s-a ajuns este că a fost intensificat metabolismul acidului propionic (utilizat frecvent ca aditiv în unele alimente procesate).
Cauza autismului este departe de a fi descoperită, dar cercetătorii sunt optimiști și bucuroși cu fiecare nouă ”descoperire”, pe care o fac, implicit cu acesta ȋn care au reușit să demonstreze că acidul propionic, folosit ȋn multe alimente procesate se asociază cu apariția tulburărilor de spectru autist.
NU toate alimentele procesate conțin acid propionic, de aceea e bine de citit eticheta produselor!
Nu orice cantitate de acid propionic sigur va determina autism! Așa cum am menționat deja, acesta se produce ȋn intestinele oricărui individ, dar importantă este cantitatea.
NU trebuie să vă gȃndiți, dacă ați mȃncat un aliment procesat, viitorul copil sau copilul care este alăptat, sigur va dezvolta o tulburare de spectru autist. Ca orice recomandare nutrițională, nu este cu titlul ”INTERZIS” (decȃt ȋn anumite situații), ci, se găsește ȋn categoria ”DE EVITAT” (importantă este cantitatea și frecvența).
Referințe