Ce mănânci contează!
În ritmul rapid care caracterizează lumea de astăzi, deciziile din starea de veghe sunt foarte importante și atunci când vorbim despre ce să mănânci. După o zi lungă, ar fi mai ușor (din păcate de multe ori aceasta este alegerea) ca cina să fie reprezentată de mâncare fast-food sau semipreparată. Deși, de cele mai multe ori, grijile legate de anumite alegeri alimentare se îndreaptă asupra greutății, nu trebuie să neglijăm nici repercusiunile asupra ficatului.
Am ales să aduc în prim plan poate cea mai întâlnită afecțiune hepatică = boala ficatului gras, care afectează, la nivel mondial, 1 din 4 adulți.
Ce este boala ficatului gras?
Țesutul hepatic acumulează cantități anormale de grăsime, ca răspuns la iritarea continuă a ficatului . Pentru a se face o diferențiere exactă, a fost descrisă o nouă entitate – boala ficatului gras non-alcoolică (NAFLD), care are ca ”declanșator” al depozitelor de grăsime, un grup de factori metabolici. NAFLD apare, cel mai frecvent, la persoanele cu hipertensiune arterială, niveluri crescute de colesterol, rezistență la insulină sau diabet zaharat de tip 2. De asemenea, este frecventă în rândul persoanelor cu suprapondere și obezitate, dar poate apărea și la persoanele normoponderale.
Cum putem preveni NAFLD?
DIETA ARE UN ROL FOARTE IMPORTANT!!!!
Deoarece, NAFLD este strâns legată de sănătatea metabolică, o alimentație sănătoasă poate ajuta la prevenirea acestei afecțiuni.
Excesul de greutate este stâns legat de NAFLD, de aceea, un program de slăbit, care include activitate fizică și alimentație sănătoasă poate ajuta la controlul hipertensiunii arteriale, a colesterolului și glicemiei. Printre numeroasele planuri alimentare care ajută, se numără dieta DASH și dieta mediteraneană. În prezent, nu există nici o dovadă puternică care să susțină o dietă în detrimentul alteia. Cu toate acestea, cercetările au condus la o serie de opțiuni pentru a promova un ficat sănătos:
- Evitați fast-foodul: un studiu recent, publicat în Clinical Gastroenterology and Hepatology a legat consumul de fast food (20% sau mai mult din totalul de calorii zilnice) cu boala ficatului gras. Mâncarea de tip fast food este bogată în grăsimi saturate, zahăr asăugat și alte ingrediente care interferă cu sănătatea metabolică.
- Evitați băuturile răcoritoare îndulcite și produsele cu zahăr adăugat: băuturile răcoritoare cu sirop de porumb bogat în fructoză sau altă formă de zahăr adăugat duc direct la creșteri mari ale depozitelor hepatice de grăsime. SFAT : citiți cu atenție eticheta!
- Evitați alcoolul: alcoolul afectează în mod direct ficatul, nu are valoare nutrițională și afectează și microbiomul. Dacă aveți NAFLD trebuie evitat alcoolul, deoarece nu se știe ce cantitate de alcool este sigură.
- Consumați alimente integrale: s-a realizat un studiu de 18 luni, care a inclus 294 de participanți cu obezitate și dezechilibre lipidice, aleatoriu distribuiți în 3 grupuri cu diete diferite (dietă standard sănătoasă, dietă mediteraneană și dietă Green-Med, care a eliminat carnea roșie, carnea procesată și a adăugat ceai verde și un shake de înlocuire a cinei, bogat în antioxidanți). Toți participanții la studiu au scăzut în greutate, iar cei din gruputile cu dieta mediteraneană au înregistrat o scădere importantă a grăsimii hepatice după cele 18 luni, scădere hepatică dublă în cazul pacienților din grupul Green-Med.
- Consumați grăsimi sănătoase: cu toții avem nevoie de grăsimi, dar nu toate grăsimile sunt identice. Grăsimile sănătoase sunt fie mononesaturate (ex.ulei de măsline, avocado), fie polinesaturate, omega-3 (ex.nuci, pește gras).
Referințe
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(22)00628-X/fulltext?referrer=https%3A%2F%2Fpubmed.ncbi.nlm.nih.gov%2F