Ce alimente ar trebui incluse în dietӑ pentru a avea un ficat sӑnӑtos?

Publicat Din categoria Afectiuni Hepatice
  • CAFEAUA – nu întâmplător este prima menționată, deoarece, deseori are o reputație proastă, iar multe persoane se întreabă în ce măsură dăunează ficatului. Vestea bună este că nu este întotdeauna inamicul sănătății. Un studiu recent (2021) a descoperit cӑ un consum regulat de cafea este asociat cu un risc scӑzut de apariţia a ficatului gras şi de dezvoltare a fibrozei hepatice la cei care au fost deja diagnosticaţi cu ficat gras. Mai mult, cafeina pare sӑ scadӑ numӑrul anormal al enzimelor hepatice,  la persoanele cu boli hepatice.

DE REȚINUT! Nu însemnă că puteți bea orice cantitate de cafea și orice fel. Nu vă așteptați ca o cafea de calitate inferioară să nu vă afecteze ficatul!);

  • LEGUMELE CU FRUNZE VERZI –  un studiu din 2021 a descoperit cӑ un consum crescut de spanac scade riscul de ficat gras, posibil datoritӑ nitraţilor şi polifenolilor, care se gӑsesc în frunze. Dovezile încurajeazӑ consumul spanacului crud, deoarece gӑtirea duce la scӑderea conţinutului de polifenoli şi a activitӑţii antioxidante (dacă trebuie gătit, pentru că așa impune rețeta, pe care o pregătiți, ar fi bine să fie gătit doar un timp foarte scurt);
  • PEȘTELE GRAS (ex.somon, sardine, pӑstrӑv) – este bogat în omega 3. Studiile au demonstrat cӑ suplimentarea cu omega 3 duce la reducerea grӑsimii hepatice, creşterea fracţiei HDL a colesterolului (”colesterolul bun”) şi scӑderea nivelului de trigliceride;
  • NUCI – ajutӑ la reducerea inflamaţiei. O dietӑ bogatӑ în nuci este asociatӑ cu inflamaţie redusӑ (inflamația însoțește orice boală), rezistenţӑ la insulinӑ redusӑ, stres oxidativ mai mic şi o prevalenţӑ scӑzutӑ a ficatului gras. Un studiu realizat în China a dovedit cӑ un consum crescut de nuci a fost asociat cu un risc scӑzut de apariţie a ficatului gras;
  • TURMERIC – reduce markerii afectӑrii ficatului. Prin studii  s-a dovedit cӑ suplimentarea cu turmeric scade nivelurile enzimelor TGO şi TGP, care sunt crescute în cazul pacienţilor cu afectare hepaticӑ;
  • CREȘTEREA APORTULUI DE GRĂSIMI SĂNĂTOASE – sursele de grӑsimi saturate (ex. unt, carne grasӑ, cârnaţi, mezeluri) trebuie înlocuite cu sursele de grӑsimi sӑnӑtoase (ex. avocado, ulei de mӑsline, peşte gras). Recomandarea este, de multe ori, de a adopta dieta mediteraneanӑ;

DE REȚINUT! Organismul are nevoie de grăsimi, dar depinde de noi să facem alegeri în favoarea grăsimilor sănătoase!

  • USTUROI – îmbunӑtӑţeşte sӑnӑtatea generalӑ. Nu doar cӑ dӑ o anumitӑ aromӑ preparatelor, dar s-a dovedit cӑ suplimentarea cu pudrӑ de usturoi poate ajuta la reducerea greutӑţii corporale şi a grӑsimilor la persoanele cu ficat gras.

Referințe

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8088717/#CR13
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5019889/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/liv.14164
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30653773/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7772219
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26955623/

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician