Se știe că este recomandată o dietă bogată în fructe și legume. Dar, atunci când treceți prin tratamentul cancerului sau încercați să împiedicați recidiva acestuia, unele fructe pot fi mai bune decât altele.
Deși, nici un aliment (implicit, și nici un fruct) nu poate preveni sau lupta împotriva cancerului, anumite tipuri de fructe pot avea calități de combatere a cancerului, iar altele vă pot ajuta să faceți față mai ușor efectelor secundare ale tratamentelor. Fructele oferă substanțele nutritive de care aveți nevoie în timpul tratamentului cancerului.
- greață și vărsături: conserve de fructe, mere, piersici și alte fructe moi;
- constipație: fructe crude, fructe uscate, suc de prune;
- diaree: sucuri de fructe, banane și mere ca parte a dietei BRAT (banane, orez, suc de mere și pâine prăjită);
- inapetență (pierderea poftei de mâncare): alimente bogate în calorii, inclusiv fructe uscate și piureuri de fructe;
- afte bucale (leziuni la nivelul gurii): nectaruri, suc de mere, fructe conservate, sos de mere;
Mere și alte fructe „albe”
O meta-analiză a asociat consumul de mere cu un risc redus de cancer. Cea mai puternică legătură este între consumul de mere și riscul de apariție a cancerului pulmonar. Dar, merele pot ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva:
- cancerului mamar;
- cancerului colorectal;
- alte tipuri de cancer ale tubului digestiv.
Un alt studiu a constatat: consumul de legume și fructe albe, cum ar fi merele, perele, ciupercile și ceapa, poate ajuta la protejarea împotriva cancerului colorectal.
Beneficiul posibil al merelor provine probabil din două substanțe pe care le conțin: polizaharide și quercetin. Ambele pot ajuta la combaterea celulelor canceroase.
Fructe verzi
Potrivit aceluiași studiu care a analizat fructele și legumele albe, fructele verzi pot ajuta la protejarea împotriva cancerului colorectal:
- Kiwi
- Pepene galben
- Struguri verzi
Fructe uscate
Fructele uscate, cum ar fi prunele și stafidele, pot fi o alegere sănătoasă. Cercetările arată că un consum regulat de fructe uscate poate ajuta în scăderea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer. De asemenea, ar putea ajuta la prevenirea agravării cancerului.
Consumul a trei până la cinci porții de fructe uscate pe săptămână poate ajuta la prevenirea:
- polipilor colorectali;
- cancerului de prostată;
- cancerului pancreatic;
- cancerului gastric.
Alte fructe care pot ”lupta” împotriva cancerului
Cercetătorii studiază o serie de substanțe chimice din plante care pot juca un rol în prevenirea cancerului, inclusiv:
- Bromelaina – o enzimă din ananas;
- Carotenoide – pigmenți vegetali adesea găsiți în fructele portocalii;
- Antioxidanți din rodii
Cercetarea este în stadii incipiente, așa că nu știm încă dacă aceste substanțe chimice din plante au beneficii pentru cancer. Dar, cel puțin, aceste fructe sunt bogate în fibre. Fibrele vă pot ajuta să reduceți riscul anumitor tipuri de cancer și să vă mențineți o greutate sănătoasă.
DE REȚINUT!
Nici un aliment, și cu siguranță nici un fruct, nu poate preveni sau lupta împotriva cancerului.
Referințe