De ce este bine să consumăm dovleac?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Dovleacul este un simbol îndrăgit al toamnei, iar în SUA, Ziua Națională a Dovleacului este sărbătorită în fiecare an pe 26 octombrie (o sărbătoare menită să mulțumească acestui popular dovleac originar din America de Nord). Și, bineînțeles, dovlecii au devenit un simbol inseparabil de Halloween-ul din 31 octombrie.

Deși, este considerat în mod obișnuit o legumă, dovleacul este un fruct favorit de toamnă, care este plin de beneficii pentru sănătate. De fapt, dovleacul este un astfel de ”knockout nutrițional” încât nu ar trebui să fie retrogradat doar în lunile de toamnă.

La fel ca verii lui portocalii, morcovul și cartoful dulce, dovlecii sunt bogați în beta caroten. Corpul transformă acest antioxidant în vitamina A, necesară pentru a vedea, a îndepărta germenii și pentru ca sistemul reproducător să funcționeze așa cum ar trebui. De asemenea, vă ajută inima, plămânii, rinichii și alte organe să rămână sănătoase.

Beneficii pentru sănătate:

  • excelent pentru vedere: este bogat în beta-caroten, care este cu adevărat grozav pentru vedere: aproximativ o cană de dovleac poate furniza peste 200% din aportul zilnic recomandat de vitamina A(de asemenea, conține luteină și zeaxantină, compuși care protejează împotriva degenerescenței maculare legate de înaintarea în vârstă);
  • susține sănătatea inimii: este bogat în potasiu, ingredient cheie pentru sănătatea inimii: o cană de dovleac conține 16% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu ( de asemenea, conține vitamina C , fibre și antioxidanți care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă);
  • întărește sistemul imunitar: o cană de dovleac oferă 19% din doza zilnică recomandată de vitamina C și alți antioxidanți care întăresc imunitatea, inclusiv vitamina A, vitamina E;
  • conține carotenoide (pigmenți vegetali), care luptă împotriva cancerului: aceștia combat efectele radicalilor liberi din organism, contribuind la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer;
  • menține senzația de sațietatea : conține doar 50 de calorii și 3 g de fibre alimentare pe ceașcă și este, de asemenea, sățios;
  • semințe sănătoase: Nu arunca semințele de dovleac! Sunt o gustare bună, plină de proteine, și pot fi adăugat într-o salată, fulgi de ovăz, terci de ovăz sau peste iaurt.

ȘTIAȚI CĂ:

  1. Există peste 45 de soiuri diferite de dovleac (diverse culori, inclusiv portocaliu, roșu, galben și verde).
  2. Fiecare parte a unui dovleac este comestibilă: coaja, frunzele, florile, pulpa, semințele și tulpinile.
  3. Dovlecii sunt 92% apă.
  4. Oamenii de știință cred că dovleceii au apărut în America de Nord cu aproximativ 9000 de ani în urmă, dar cele mai vechi semințe de dovleac au fost găsite în Mexic și datează undeva între 7000-5550 î.Hr.
  5. Dovleceii au fost un aliment de bază în rândul nativilor americani. Creșteau dovleceii de-a lungul malurilor râului, lângă porumb și fasole, o tehnică de plantare numită „metoda celor trei surori”, care permitea celor trei culturi să se susțină reciproc. Porumbul a servit drept spalier/arac pe care se putea cățăra fasolea; fasolea era hrănită de lumina soarelui și ținea tulpinile de porumb stabile în zilele cu vânt; dovlecii adăposteau rădăcinile de mică adâncime ale porumbului și împiedicau buruienile.
  6. Practica sculptării dovlecilor a fost adusă în America de imigranții irlandezi. În țara lor natală, irlandezii obișnuiau să sculpteze cartofi sau napi, dar la sosirea în America, au început să folosească în schimb dovleci, deoarece erau mult mai ușor.

!!! Ca decor: se pot pune aranjamente florale colorate (forile violet, galben sau portocaliu vor completa dovleacul portocaliu. Puteți plasa în interiorul dovleacului și plante în ghiveci).

Referințe

https://extension.usu.edu/archive/nothing-scary-about-pumpkin-nutrition

https://www.universityofcalifornia.edu/news/10-things-you-probably-didnt-know-about-pumpkins

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-pumpkin

https://health.clevelandclinic.org/truth-about-the-great-pumpkin-its-good-for-you/

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician

Lasă un comentariu