Cum interacționează alimentele cu medicamentele?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Interacțiunile alimente-medicament pot avea loc atât cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și cu medicamentele eliberate fără prescripție medicală (OTC). Acestea includ antiacide, vitamine, suplimente și băuturi. Unii nutrienți pot afecta modul în care metabolizați anumite medicamente prin legarea de ingredientele medicamentului. Acest lucru reduce absorbția lor sau grăbește eliminarea lor.

Mai departe puteți citi cele mai întâlnite astfel de interacțiuni:

  • Alimentele bogate în calciu

Antibiotice

Produsele lactate conțin cantități mari de calciu care se leagă de medicament (în special de tetraciclină și norfloxacină, dintre antibiotice). Acest lucru va perturba absorbția medicamentului, făcându-l mai puțin eficient. Se recomandă ca cel prescris cu antibiotice să le ia pe stomacul goconsumul produselor lactate cu 2 ore înainte sau după administrarea medicamentului.

Medicamente pentru osteoporoză

Unele meddicamente utilizate pentru tratarea osteoporozei includ etidronat, actonel și risedronat. Aceste medicamente sunt adesea asociate cu alte medicamente sau modificatori ai metabolismului calciului pentru a preveni pierderea densității osoase. Unii oameni tind să ia suplimente sau multivitamine ce conțin calciu împreună cu medicamentele lor. Totuși, acest lucru determină o interacțiune aliment-medicament care împiedică absorbția medicamentului în organism.

  • Legumele verzi

Anticoagulante

Medicamentele de subțiere a sângelui (anticoagulantele – precum warfarina) sunt administrate pentru a preveni apariția cheagurilor de sânge. Aceste medicamente nu se cuplează bine cu vitamina K, care contracarează acțiunea anticoagulantă a warfarinei. Legumele care sunt pline cu vitamina K sunt spanacul, broccoli și salata verde. Această interacțiune medicamentoasă permite creșterea riscului de cheaguri de sânge. Vestea bună este că nu trebuie să renunțați complet la aceste legume, ci doar să păstrați un aport constant.

  • Citricele amare

Benzodiazepine

Sunt un medicamente utilizate, în principal, pentru tratarea tulburărilor de anxietate și a convulsiilor. Anumite benzodiazepine(ex. triazolam) nu interacționează bine cu portocalele amare. De exemplu, grepfruitul și pomelo conțin un compus chimic care inhibă enzimele care ajută la metabolizarea medicamentului. Ca urmare, efectele medicamentului sunt intensificate și acest lucru poate dăuna organismului.

Blocante ale canalului de calciu

Sunt medicamente prescrise pentru a scădea tensiunea arterială. Este utilizat pentru a trata afecțiunile cardiace, împiedicând intrarea calciului în celule și creșterea aportului de sânge. Cu toate acestea, puțin suc poate interacționa cu aceste medicamente pentru a-și crește efectele și, la rândul său, pentru a influența tensiunea arterială.

Statine

Acționează pentru a bloca o substanță din corp să producă colesterol(ex. atorvastatina, lovastatina și simvastatina). Consumul de grapefruit cu statine va crește absorbția medicamentului și o cantitate prea mare din acesta rămâne în organism. Acest lucru poate duce la leziuni hepatice și insuficiență renală.

  • Alimente cu conținut ridicat de tiramină

Inhibitori de monoaminooxidază (IMAO)

Antidepresivele de tip IMAO sunt utilizate pentru a trata depresia și alte forme de tulburări de sănătate mintală. Alimentele bogate în tiramină sunt brânzeturile cu mucegai, alimentele murate și carnea maturată pot afecta utilizarea IMAO. Un astfel de aliment nu numai că reduce eficacitatea medicamentului, dar va crește semnificativ și tensiunea arterială. Această interacțiune poate duce la o criză de hipertensiune fatală (greață, cefalee severă) și accident vascular cerebral hemoragic (sângerare în creier).

  • Alcool

Metronidazol

Luarea acestui medicament cu alcool sau orice produse alcoolice va provoca o interacțiune medicamentoasă, cum ar fi vărsături severe. Experții recomandă să așteptați cel puțin 2 zile după ce consumați medicamentul pentru a bea vin sau bere.

Antidepresive de tip ISRS

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei(ISRS) sunt o altă formă de antidepresiv folosită pentru a ameliora simptomele depresiei(cresc nivelul de serotonină pentru a îmbunătăți starea de spirit). Alcoolul poate interacționa cu ISRS pentru a afecta coordonarea și abilitățile motorii. În consecință, acest lucru vă afectează capacitatea de a vă concentra atenția și încetinește timpul de reacție.

Paracetamol (acetaminofen)

Aceste analgezice fără prescripție medicală trebuie utilizate cu prudență, mai ales dacă aveți o afecțiune medicală. Unii oameni tind să ia paracetamol după ce au băut alcool pentru a vindeca mahmureala. Acest lucru nu este recomandat, deoarece interacțiunea poate crește semnificativ efectele secundare. În cel mai rău caz, poate duce la leziuni hepatice severe.

Insulină

Insulina și alte pastile pentru persoanele cu diabet zaharat nu se amestecă bine cu alcoolul, deoarece alcoolul ”împiedică efortul” insulinei de a scădea glicemia.În consecință, aceasta duce la hipoglicemie (glicemie scăzută) și hiperglicemie (glicemie crescută).

  • Orice mâncare

Bifosfonați

Sunt medicamente prescrise în tratamentul pierderii osoase pentru osteopenie (oase înmuiate), osteoporoză (oase fragile/rupte) și cancere osoase. Orice consum de alimente sau băuturi, cu excepția apei, poate reduce drastic eficacitatea medicamentului. Chiar și alte tipuri de medicamente pot interacționa cu acest medicament. Se recomandă să așteptați cel puțin 30 de minute până la o oră înainte de a lua orice alte medicamente sau suplimente.

Medicamente hipotiroidiene

Levotiroxina și alte medicamente hipotiroidiene funcționează pentru a vă restabili nivelul de hormoni tiroidieni care este scăzut. De obicei, medicii prescriu acest medicament în doze diferite, cu instrucțiuni specifice de a lua cu jumătate de oră înainte de orice masă, deoarece alimentele pot bloca absorbția medicamentului în intestinul subțire, determinând ca medicamentul să-și piardă eficacitatea.

Medicamente hipertiroidiene

Medicamentele hipertiroidiene sau agenții antitiroidieni acționează pentru a inhiba producția de hormoni tiroidieni. Două tratamente antitiroidiene de primă linie sunt carbimazolul și metimazolul, care previn absorbția iodului. Prin urmare, este o idee bună să stai departe de alimente bogate în iod, cum ar fi fructele de mare și, într-o oarecare măsură, carnea și lactatele.

Digoxina

Digoxina nu funcționează bine cu fibrele insolubile, cum ar fi fulgii de ovăz, tărâțele de grâu și cerealele. Interacțiunea aliment-medicament scade absorbția medicamentului. Plantele precum păducelul și lemnul dulce pot crește, de asemenea, nivelurile sanguine de digoxină, provocând toxicitate pentru digoxină.

SFATURI

  • Întrebați furnizorul de servicii medicale dacă există alimente, băuturi, vitamine sau suplimente pe care ar trebui să le evitați să le asociați cu medicamentul pe care îl administrați;
  • Citiți eticheta de prescripție de pe recipient. Dacă nu înțelegeți ceva sau credeți că aveți nevoie de mai multe informații, adresați-vă furnizorului de servicii medicale sau farmacistului;
  • Citiți instrucțiunile, avertismentele și precauțiile de interacțiune tipărite pe toate etichetele și instrucțiunile medicamentelor. Chiar și medicamentele fără prescripție medicală pot interacționa cu alimente, băuturi sau suplimente;
  • Luați medicamentul cu un pahar plin cu apă, cu excepția cazului în care farmacistul sau furnizorul de servicii medicale vă spune altfel;
  • Nu amestecați medicamentul în mâncare și nu desfaceți capsulele (cu excepția cazului în care vă recomandă farmacistul sau furnizorul de servicii medicale). Acest lucru poate schimba modul în care acționează medicamentul;
  • Consultați-vă cu farmacistul sau furnizorul de asistență medicală înainte de a lua vitamine în același timp cu medicamentele – vitaminele și mineralele pot interacționa cu unele medicamente;
  • Nu amestecați medicamentele în băuturi calde, deoarece căldura din băutură poate distruge eficacitatea medicamentului;
  • Nu luați niciodată medicamente cu băuturi alcoolice. Alcoolul poate modifica absorbția medicamentelor și poate crește sau reduce eficacitatea multor medicamente;
  • Asigurați-vă că spuneți furnizorului de servicii medicale despre toate medicamentele pe care le luați, atât pe bază de rețetă, cât și fără prescripție medicală;
  • Obțineți toate medicamentele de la o singură farmacie și spuneți farmacistului despre orice OTC, suplimente, plante medicinale sau vitamine pe care le luați;
  • Păstrați toate medicamentele în recipientele lor originale, astfel încât să poată fi ușor identificate.

Referințe

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician