Cum poate nutriția să combată oboseala cauzată de cancer

Publicat Din categoria Nutritia & Dietoterapia in Oncologie

Un efect secundar comun al cancerului și al tratamentelor sale este oboseala extremă, care poate afecta calitatea vieții. Dar, potrivit unui studiu recent publicat în Nutrition and cancer, un tratament eficient ar putea fi la fel bun ca și ”bucătăria”. Cercetătorii au analizat dacă un grup mic de supraviețuitori ai limfomului ar putea reduce simptomele de oboseală asociate cancerului prin consumarea unei diete mai sănătoase, iar rezultatele au fost promițătoare. Supraviețuitorii de cancer au colaborat cu un dietetician timp de 12 săptămâni, pentru a-și îmbunătăți dieta prin includerea următoarelor alimente în fiecare zi:

  • cinci porții de legume, inclusiv o legumă cu frunze verzi, o roșie și o legumă galbenă sau portocalie;
  • două porții de fructe, inclusiv una bogată în vitamina C (ex. portocale);
  • trei porții de cereale integrale (ex. ovăz sau orez brun);
  • două porții de grăsimi omega-3 din pește gras precum somonul și plante precum nucile sau semințele de in.

Participanții la studiu și-au evaluat nivelul de oboseală la început și la sfârșit. Până la sfârșitul a 12 săptămâni, fiecare persoană și-a îmbunătățit scorurile calității dietei, dar, important este că au raportat, de asemenea, mult mai puțină oboseală cauzată de cancer.

!!! Unele dintre beneficiile acestui model alimentar pot veni atunci când oamenii aleg alimente integrale în locul alimentelor cu conținut scăzut de nutrienți, excesiv de zaharoase (ex. fructele în loc de bomboane). Atât ceea ce mănânci, cât și ceea ce înlocuiește, fac diferența în nivelul de oboseală.

Oboseala legată de cancer este diferită de starea de oboseală și nu se rezolvă prin somn. Oboseala legată de cancer poate persista chiar și după un somn bun. De aceea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre modul în care alimentația, activitatea fizică și reducerea stresului vă pot ajuta cu oboseala cauzată de cancer.

DE REȚINUT!!! Nu există doar un singur aliment care ”să lupte” împotriva cancerului, dar poate fi benefic un model alimentar nutritiv bogat în alimente care ”luptă” împotriva cancerului .

A mânca mai bine este ceva ce toți supraviețuitorii de cancer pot face pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

SFATURI

  • faceți schimbări mici și ușor de gestionat;
  • încercați o legumă sau un fruct nou în fiecare săptămână;
  • ori de câte ori este posibil, faceți ”schimburi” gustoase (ex. morcovi în loc de chipsuri);
  • nu vă stresați pentru zilele în care nu v-ați atins țintele (trebuie să vă concentrați pe modelul /tiparul alimentar pe termen lung);
  • solicitați ajutor atunci când aveți nevoie (un dietetician vă poate personaliza dieta și vă poate ajuta să depășiți provocările).

Referințe

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01635581.2023.2173259

https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician

Lasă un comentariu