Cum pot fi de ajutor dieta și suplimentele în colita ulceroasă?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

O abordare corectă a nutriției poate determina o atenuare a simptomelor și poate promova sănătatea intestinală și îmbunătăți starerea generală, chiar în cazul unei colite ulceroase.

Adoptarea unei diete antiinflamatorii adaptate colitei ulcerative este crucială pentru gestionarea simptomelor și pentru a vă ajuta să rămâneți în remisie cât mai mult timp posibil.

Chiar dacă factorii declanșatori variază de la o persoană la alta, exista câteva principii generale, care pot ghida alegerile dietetice:

  • Alimente antiinflamatorii: consumați alimente bogate în acizi grași omega-3 (ex. pește gras, semințe de in) și antioxidanți (fructe și legume colorate) pentru a reduce inflamația și pentru a sprijini vindecarea intestinului.
  • Fibrele (promovează sănătatea intestinală): alegând alimnte bogate în fibre (ex. nuci, semințe, fructe și legume) furnizați combustibilul de care microbiomul intestinal are nevoie pentru a sprijini sănătatea intestinală.
  • Reduceți zahărul și carbohidrații rafinați (ex. ciocolata, înghețata, chipsurile, băuturile carbogazoase). Prin rafinarea, din carbohidrați a fost îndepărtată cea mai mare parte a fibrelor, care am explicat mai sus, sunt necesare pentru a hrăni bacteriile benefice din intestin. De asemenea, cercetările au demonstrat că acești carbohidrați rafinați, din dieta modernă, pot ”încuraja” creșterea bacteriilor intestinale inflamatorii.

SFATURI:

1. mâncați mese mici și dese, mai degrabă decât 3 mese principale, deoarece vă poate ajuta să vă controlați simptomele;

2. beți multe lichide – este ușor să vă deshidratați când aveți colită ulceroasă, deoarece se pierde mult lichid prin diaree. Cea mai bună sursă de lichide este apa. De evitat: cafeina și alcool(care pot agrava diareea) și băuturile carbogazoase (produc flatulență);

3. luați suplimente, la sfatul unui medic – este posibil să nu obțineți suficiente vitamine și minerale din dietă.

Care sunt suplimentele indicate în colita ulceroasă?

Suplimentele pot juca un rol crucial în gestionarea acestei afecțiuni. Trebuie să obțineți sfaturi de specialitate înainte a începe să luați suplimente (pe lângă tipul de supliment, care este indicat, contează: cât timp? și cât de mult?).

Iata câteva suplimente, care sunt benefice:

1. PROBIOTICELE – ajută la restabilirea unui microbiom intestinal sănătos și la reducerea inflamației;

2. ACIZII GRAȘI OMEGA-3 – s-au dovedit promițători în reducerea inflamației și îmbunătățirea simptomelor;

3. VITAMINA D – multe persoane cu colită ulceroasă au deficit de vitamină D. Suplimentarea este necesară, deoarece vitamina D este foarte importantă în funcția imunitară și sănătatea intestinală.

Cum intervine modificarea stilului de viață în managementul colitei ulceroase?

Pe lângă dietă și suplimente, factorii stilului de viață pot avea un impact semnificativ:

  • tehnici de reducere a stresului;
  • exerciții fizice regulate;
  • somn adecvat;
  • alimentație conștientă: mestecatul încet, savurând fiecare mușcătură.

Adoptând o dietă antiinflamatorie, încorporând alimentele țintite și abordând fiecare factor care influențează stilul de viață, puteți gestiona în mod activ starea și vă puteți crește calitatea vieții. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că fiecare pacient cu colită ulceroasă este unic. De aceea, îndrumarea și sprijinul personalizat pot oferi soluții eficiente.

Referințe

https://www.nutritionist-resource.org.uk/memberarticles/how-diet-and-supplements-can-support-ulcerative-colitis
https://www.nhs.uk/conditions/ulcerative-colitis/living-with
https://www.nhs.uk/conditions/ulcerative-colitis/living-with

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician

Lasă un comentariu