Ce influență are sănătatea orală asupra sănătății generale?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Dacă sunt lăsate necontrolate, bacteriile dăunătoare care trăiesc în cavitatea orală pot provoca boli ale gingiilor, carii dentare și respirație urât mirositoare.

Totalitatea microorganismelor din cavitatea orală reprezintă microbiomul oral. Când microbiomul oral are prea multe bacterii dăunătoare, se instalează un dezechilibrul, care se numește disbioză.

Mulți oameni de știință suspectează că există legături între problemele de sănătate orală și alte afecțiuni ale organismului.

Aceste probleme de sănătate includ:

  • Complicațiile sarcinii: Cercetările au asociat bacteriile dăunătoare implicate în bolile gingiilor cu riscurile de naștere prematură și preeclampsie.
  • Boli cardiovasculare: Studiile indică legături între disbioza orală și diferite forme de boli de inimă. Un motiv ar putea fi faptul că bacteriile orale dăunătoare intră în sânge, ducând la infecții, inflamații crescute și coagularea deficitară a sângelui.
  • Pneumonie: Cercetările sugerează că persoanele cu carii dentare pot avea un risc crescut de pneumonie, indiferent de vârstă și starea de sănătate.
  • Artrita reumatoida: Persoanele cu afecțiuni gingivale pot fi mai susceptibile de a avea această afecțiune. Cercetările au arătat că persoanele cu artrită reumatoidă severă tind să aibă mai multe bacterii orale “dăunătoare”rele” , acestea putând juca un rol în declanșarea bolii.
  • Diabet: Diabetul și unele medicamente pentru diabet pot reduce cantitatea de salivă pe care o produce un individ, iar saliva ajută la ”spălarea” bucăților de alimente pe care bacteriile dăunătoare ar putea crește. De asemenea, saliva conține minerale, care ajută la combaterea cariilor dentare.
  • Boala Parkinson: Unele cercetări sugerează că persoanele cu boală Parkinson pot prezenta mai multe sângerări gingivale.
  • Obezitatea: Unele studii au găsit legături între bacteriile orale specifice și creșterea în greutate. Alții au arătat că persoanele cu obezitate au mai multe bacterii dăunătoare în microbiomul lor oral. Dar, sunt necesare mai multe cercetări pentru a spune exact cum se influențează reciproc cele două condiții.
  • Cancer: Cercetările asociază sănătatea orală precară cu un risc mai mare de apariție a unei forme de cancer ORL. De asemenea, studiile au arătat că pierderea dinților și leziunile bucale cauzate de protezele dentare sunt asociate cu un risc crescut de cancer gastric.
  • Boala Alzheimer: Sănătatea precară a gingiilor ar putea crește riscul de demență și declin cognitiv, deși, sunt necesare mai multe studii în acest sens.

Principalele cauze ale bolilor orale sunt:

  • Consumul de prea mult zahăr: Bacteriile din cavitatea orală transformă zaharurile libere în acid. „Zaharurile libere” sunt zaharuri adăugate în alimente și băuturi, la care se adaugă și zahărul deja existent în anumite produse alimentare. În timp, acest acid ”mănâncă/macină” dinții și duce la apariția cariilor.
  • Nutriție necorespunzătoare: O dietă echilibrată, cu suficiente proteine și o varietate de legume, oferă minerale și vitamine pentru un smalț puternic, gingii și salivă sănătoase. Dietele restrictive sau cele bogate în alimente ultra-procesate vă pot împiedica să obțineți substanțele nutritive de care aveți nevoie.
  • Slabă igienă dentară: Dacă nu ne spălăm în mod regulat dinții, placa care conține bacterii dăunătoare se formează și se întărește, devenind dificil de îndepărtat. Aceste bacterii pot provoca carii, infecții și, boli ale gingiilor (în cele din urmă, pierderea dinților).
  • Fumat: Fumatul reprezintă, după igiena orală, al doilea factor de risc pentru bolile gingivale. Este, de asemenea, o cauză principală a cancerului la nivelul cavității orale, precum și a respirației urât mirositoare.
  • Consumul de alcool: Consumul regulat de alcool ar putea schimba microbiomul oral, crescând nivelurile de bacterii potențial dăunătoare și reducând nivelurile de bacterii „bune”. De asemenea, este legat de cancerele orale.

Cum puteți să îmbunătățiți sănătatea orală și să preveniți bolile?

SFATURI:

  • Periați-vă dinții de 2-3 ori pe zi! Periajul de seară este foarte important!
  • Folosiți ața dentară o dată pe zi, de preferință înainte de culcare!
  • Reduceți consumul de zahăr!
  • Reduceți alimentele și băuturile acide, cum ar fi sucul de fructe și băuturile acidulate!
  • Evitarea fumatului este, de asemenea, crucială pentru sănătatea orală și generală.

Nutriția și sănătatea orală

Ceea ce mănânci și bei este la fel de important ca igiena pentru menținerea unei sănătăți orale bune!

Una dintre cele mai mari cauze ale cariilor dentare și ale bolilor gingivale sunt „zaharurile libere”. Acestea sunt zaharuri pe care producătorii le adaugă, care se adaugă zaharurile deja existente în alimente precum sucul de fructe, mierea și siropurile.

Reducerea zahărului este bună pentru sănătatea orală și generală.

De asemenea, puteți reduce zahărul liber prin reducerea dimensiunilor porțiilor sau prin ”schimburi” între diversele alimente.

  • Alegeți o felie mai mică de tort înloc de una consistentă, și adăugați niște iaurt și fructe.
  • Înlocuiți băutura carbogazoasă cu apă, ceai sau lapte.
  • Înlocuiți bomboanele cu fructe sau nuci.
  • Asociați alimentele care conțin zahăr cu alimente care conțin fibre, proteine sau grăsimi sănătoase. Acest lucru reduce aportul de zahăr și poate încetini rata în care corpul dumneavoastră absoarbe zahărul.

De asemenea, o cantitate suficientă de calciu și fosfor va ajuta la menținerea sănătății dentare!

Alimentele bogate în calciu includ și:

  • produse lactate;
  • alimentele cu frunze verzi;
  • nucile.

Alimentele bogate în proteine conțin și cantități mari de fosfor:

  • peștele;
  • carnea de pasăre;
  • ouăle;
  • nucile și semințele;
  • leguminoasele (năut, fasole, linte).

De asemenea, majoritatea fructelor și legumelor sunt bogate în vitamina C, esențială pentru sănătatea gingiilor.

CONCLUZIE: Vă puteți susține sănătatea orală prin spălarea dinților și folosirea aței dentare în mod regulat, evitarea fumatului și reducerea alimentelor și băuturilor bogate în zahăr!

REFERINȚE

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293333/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.31614

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/gum-disease-dental-problems

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1525861021004734?via%3Dihub

https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-018-0448-x

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-healthhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37433175/

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician