Anumite fructe sunt mai sănătoase decât altele?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

La fel ca alte alimente, fructele au valori nutriționale diferite.

DE REȚINUT! Trebuie consumat fructul întreg, nu suc făcut din acel fruct!

  • fructul întreg este o sursă bună de fibre alimentare, în timp ce sucul din acel fruct nu este.
  • o cană cu suc de fructe are mai mult zahăr decât o porție/o bucată din fructul respectiv.

Sunt recomandate fructele congelate?

DA.

De cele mai multe ori, secțiunea cu fructe congelate a magazinului alimentar este adesea aprovizionată cu o varietate destul de mare de fructe congelate. Acestea sunt, adesea, decojite și tăiate, ceea ce este mai convenabil și mai puțin costisitor. Fructele congelate sunt, de obicei, congelate rapid în apropierea punctului de recoltare, ceea ce înseamnă că nutrienții sunt bine conservați.

IMPORTANT Să alegeți fructele congelate într-un mod simplu, fără zahăr adăugat.

Când sunt recomandate fructele uscate?

Mai ales în drumeții, camping, călătorii, deoarece au valori nutriționale bune, se păstrează o lungă perioadă de timp, sunt ușor de transportat și bogate în calorii. Chiar dacă nu au zahăr adăugat în procesul de uscare, volumul compact și gustul dulce, favorizează consumul unei cantități mari într-o singură ședință, ceea ce însemnă un număr mare calorii.

ATENȚIE Unele fructe uscate sunt tratate cu dioxid de sulf pentru a păstra prospețimea și culoarea. Acesta nu reprezintă un inconvenient pentru majoritatea persoanelor, în schimb, unii indivizi sunt sensibili ( în special cei cu astm bronșic). Nu este greu de evitat acest lucru, deoarece tratarea cu dioxid de sulf se găsește pe etichetă!

Ce nutrieți găsim în fructe și cum ne ajută?

  • Vitamina C: – antioxidant;

– menține buna funcționare a sistemului imunitar;

– ajută la vindecarea rănilor.

Surse bune: citrice, căpșuni, kiwi

  • potasiu: – menținera tensiunii arteriale sănătoase prin menținerea echilibrului fluidelor și electroliților.

Surse bune: portocale, zmeură, banane, cireșe, rodii, pepene, roșii, avocado

  • fier: -formarea globulelor roșii

Surse bune: caise uscate,stafide

  • acid folic: – sinteza ADN-ului;

– formarea globulelor roșii;

– dezvoltarea armonioasă a tubului neural fetal.

Surse bune: portocale, mango, avocado

  • vitamina A: – asigură vedearea pe timp de noapte;

– implicată în fucția imunitară;

– ajută la creșterea celulară.

Surse bune: pepene galben

Ce fructe ar trebui să consumăm?

După cum am precizat mai sus, nici un fruct nu conține toți nutrienții, de aceea, cheia pentru o sănătate mai bună este reprezentată de a mânca o varitate de fructe!

Referințe

www.health.harvard.edu

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician