De ce să consumăm pepenele verde?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

Pepene verde este un fruct suculent, din familia tărtăcuțelor, originară din Africa tropicală.

Nimic nu are mai mult gust de vară decât o felie suculentă și răcoritoare de pepene verde! Pepenele verde este, de asemenea, incredibil de hrănitor. Deși poate fi tentant să consumi jumătate sau mai mult dintr-un pepene verde la o singură masă, într-o după-amiază fierbinte de vară, cel mai bine este să mănânci câte o felie la un moment dat, ca recomandare generală, mai degrabă decât un fruct întreg.

Care sunt beneficiile pentru sănătate?

  • numeroși nutrienți esențiali: vitamina C, vitamina A, vitamina B6, potasiu și alte minerale, antioxidanți;
  • o doză mare de licopen – cu proprietăți antioxidante destul de puternice. Licopenul dă culoarea roșie pepenelui verde, dar dincolo de nuanța sa, s-a demonstrat că scade riscul de cancer, boli de inimă și tulburări oculare legate de vârstă;
  • vă ajută să vă mențineți hidratat: pepenele verde este compus din peste 90% apă. Majoritatea adulților nu beau suficientă apă, iar hidratarea este deosebit de importantă în timpul verii, când temperaturile cresc și se pot pierde lichide din cauza transpirației;
  • digestie sănătoasă: pepenele verde conține o cantitate mare de apă și fibre, ambele sfiind importante pentru digestie;
  • ajuta la gestionarea greutății: alegând pepene verde în locul unei alte gustari dulci vă poate ajuta să vă simțiți sătul mai mult timp. Un studiu din 2019, publicat în revista Nutrients, realizat pe 33 de persoane cu suprapondere și obezitate, a arătat că cei care au mâncat zilnic, timp de 4 săptămâni, pepene în loc de prăjituri cu conținut scăzut de grăsimi au avut o senzație de sațietate mai îndelungată și o dorință mai mică de a mânca.
  • poate îmbunătăți sănătatea inimii: Cercetările arată că un consum regulat de alimente cu licopen poate reduce riscul de boli cardiovasculate și accident vascular cerebral. Un studiu din 2012 publicat în Journal American Hipertension a sugerat o legătură între fructe și bolile de inimă, deoarece cercetările au sugerat că extractul de pepene verde poate reduce tensiunea arterială pe o perioadă susținută de timp. Autorii au sugerat că L-citrulina și L-arginina – doi dintre antioxidanții din pepene verde – pot îmbunătăți funcția arterelor;
  • ar putea reduce riscul de cancer: licopenul găsit în pepene verde  poate reduce inflamația și stresul oxidativ, un dezechilibru între radicalii liberi (moleculele instabile pe care organismul le produce în mod natural, care pot provoca boli) și capacitatea organismului de a lupta împotriva efectelor acestora. Inflamația cronică poate crește riscul pentru anumite boli, inclusiv cancer, iar cercetărilearată că licopenul are potențialul de a reduce inflamația și de a împiedica creșterea celulelor canceroase;
  • poate ajuta la reducerea inflamației: O combinație specifică de antioxidanți, licopen și vitamina C poate reduce inflamația și daunele oxidative în timp. Drept urmare, licopenul ajută la reducerea riscului de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare (de inimă), diabet zaharat de tip 2, cancer, boală Alzheimer;
  • Sănătatea pielii: apa și vitaminele A, B6 și C din pepene verde ajută pielea să rămână moale, netedă și suplă. Vitamina C stimulează producția de colagen, care îmbunătățește elasticitatea pielii și fluxul de sânge către piele, iar vitamina A ajută la repararea celulelor pielii, prevenind pielea uscată și descuamată, în timp ce vitamina B6 ajută la erupțiile pielii;
  • poate ameliora durerile musculare: Un mic studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a constatat că sportivii care au băut suc de pepene verde au observat o reducere a durerilor musculare timp de până la 24 de ore. Sucul a ajutat, de asemenea, la scăderea ritmului cardiac de recuperare. Cercetătorii au legat capacitatea sucului de pepene verde de a ameliora durerile musculare cu conținutul său de L-citrulină, care este un aminoacid care ajută la reducerea daunelor musculare;
  • semințele și coaja de pepene verde sunt, de asemenea, hrănitoare: Cojile conțin mai puțin zahăr și mai multe fibre. Coaja de pepene verde conține, de asemenea, L-citrulină, care poate reduce tensiunea arterială și poate crește performanța atletică. Semințele de pepene verde pot fi consumate crude sau uscate, sunt bogate în magneziu, mineral care are un rol cheie în producerea de energie, funcția nervoasă, sinteza ADN-ului și proteinelor, precum și în reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, conțin folat, care vă poate ajuta la reducerea riscului de cancer și depresie. Semințele sunt surse bune de acizi grași mononesaturați și polinesaturați, care protejează împotriva infarctului și a accidentului vascular cerebral și scad nivelurile de colesterol rău din sânge.

ATENȚIE

– Pepenele verde este un fruct bogat în FOODMAP, ceea ce înseamnă că are în compoziție zaharuri cu lanț scurt, pe care unele persoane le digeră cu diverse probleme. Astfel, poate provoca balonare sau disconfort atunci când este consumat în cantități mari.

-Persoanele cu diabet sau care ar putea avea nevoie să-și numere carbohidrații ar trebui să acorde atenție și consumului de pepene verde. Consumul de prea multe fructe ar putea introduce prea mult zahăr în dietă, conducând la fluctuații ale glicemiei, care pot fi riscante pentru persoanele cu diabet.

Rețete cu pepene verde

  • frigărui de pepene verde condimentat(coriandru, scoțișoară, piper, sumac) și brânză halumi;
  • Smoothie cu fructe proaspete (și pepene verde); Salată cu pepene verde, feta și mentă;
  • Gazpacho de legume și pepene verde.

Referințe

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician