Există o legătură puternică între acnee și sănătatea intestinului. Sănătatea proastă a intestinului și, în special, acumularea de toxine în intestin din cauza detoxificării deficitare, se manifestă adesea prin simptome non-intestinale, inclusiv erupții și acnee.
Ce cauzează acneea?
Cele patru motive principale pentru acnee sunt:
- permeabilitatea intestinală
- microbiom intestinal deficitar
- constipație
- dezechilibru hormonal
Alimentele hrănitoare pentru piele, minerale, vitamine și polifenoli, alimente probiotice și suplimente probiotice țintite vor determina un microbiom sănătos, vor lupta împotriva agenților patogeni, vor repara mucoasa intestinală și este ceea ce va face ca acneea să dispară.
Microbiomul intestinal este format din de 10 ori mai mulți microbi decât celulele care ne alcătuiesc! Acești microbi sunt responsabili de sistemul nostru imunitar și de secreția de neurotransmițători. Un microbiom sănătos nu permite intrușilor, precum toxinele și agenții patogeni (bacterii, paraziți, virusuri), să pătrundă în corpul nostru.
Cum este corelată sănătatea intestinală cu erupțiile?
Din păcate, astăzi este practic imposibil de evitat intrarea în contact cu toxine (toxine de mediu, micotoxine, microplastice, agenți patogeni, poluare, radiații electromagnetice, substanțe chimice, pesticide, xenoestrogeni și așa mai departe). Microbiomul și celulele noastre pur și simplu nu pot face față fără un sprijin suplimentar.
Microbiomul nostru este responsabil de absorbția nutrienților și de a le ghida către celule și de a elimina toxinele cu ajutorul mișcărilor intestinale. Când microbiomul și intestinul nostru sunt supraîncărcate de aceste toxine, acestea „se scurg” în fluxul sanguin, ducând la inflamație sistemică și la tot felul de simptome altfel inexplicabile (ex. oboseală, balonare, sensibilități alimentare, acnee, ceață cerebrală și anxietate).
Care este diferența dintre acneea la adulți și la adolescență?
Acneea la adolescentă
Acneea la adolescență apare cel mai frecvent din cauza modificărilor hormonale. Cu toate acestea, la adolescenți, vedem foarte des o legătură între acnee și microbiomul deficitar. Alegerile alimentare cu un valoare nutrițională deficitară (ex. mâncarea de tip fast-food, alimentele procesate și ambalate, zahărul și lipsa alimentelor bogate în nutrienți și a grăsimilor sănătoase) duc la inflamație și o floră intestinală dezechilibrată, ceea ce agravează acneea.
Acneea adultului
Din păcate, pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră începe să-și piardă o parte din elasticitate (mai ales dacă nu consumăm suficientă vitamina C și aminoacizi pentru acumularea de colagen) și devine mai puțin rezistentă. Erupțiile care odată s-au vindecat în câteva zile, acum durează o săptămână până dispar. Din păcate, digestia noastră încetinește și ea.
Acneea adultului este adesea observată pe obraji și bărbie și poate deveni chistică. Abordarea cauzelor fundamentale ale inflamației, pe lângă sănătatea intestinului, este esențială. De asemenea, pot fi investigate și anumite nivelurile hormonale, echilibrul glicemiei și acumularea de toxine.
Ce alimente îmbunătățesc sănătatea intestinală și luptă împotriva acneei?
Alimentele nu sunt suficiente pentru a eradica acneea, dar, cu siguranță, stau la baza piramidei vindecării acneei.
Probioticele
Totuși, nu orice aliment sau supliment probiotic. În timp ce probioticele și alimentele fermentate funcționează miraculos pentru unii oameni, ar putea înrăutăți situația pentru alții. De aceea, este bine să consultați un cadru medical calificat, care vă va informa ce tulpini de probiotice vă lipsesc ,
Ex de alimente probiotice: iaurt, chefir, varză murată, oțet de mere nepasteurizat, brânză de vaci, legume murate/fermentate, măsline și capere în saramură, kimchi, pastă miso.
Prebiotice
Prebioticele și fibrele funcționează ca un combustibil pentru bacteriile ”bune” din intestin.
Ex:usturoi, ceapă, cicoare, sparanghel, secară, pătlagină, banane necoapte, ovăz, amidonul rezistent, carbohidrații care au fost congelați sau refrigerați și așa mai departe. Nu vă faceți griji dacă nu le puteți tolera, medicul dumneavoastră va găsi modalități blânde de a le adăuga în dieta dumneavoastră!
Polifenoli
Polifenolii dau naștere la diferite tipuri de tulpini și populații de probiotice și ajută la vindecarea unui intestin permeabil și la ”îmblânzirea” inflamației. Ele pot fi găsite într-o serie de alimente și băuturi intens colorate.
Minerale și electroliți
Hidratarea este cheia pentru eliminarea toxinelor și menținerea pielii elastice și sănătoase. Doar apa singură, poate conduce la deshidratare,deoarece avem nevoie de electroliți și de proporții corecte de minerale. Dietele moderne sunt destul de deficitare în mineralele și, de asemenea, solul în care sunt cultivate plantele, este deficitar.
Ce alimente ar trebui să evit dacă am acnee?
Există anumite alimente care sunt cu siguranță cauza principală a acneei și există alte alimente care par inocente, dar care ar putea provoca acneea la persoanele care sunt sensibile/intoleratoare la acestea.
- Hrana procesată : gustările ambalate, aditivii și făinurile albe. Nu numai că încurcă microbiomul nostru intestinal, dar „fură” nutrienți importanți în efortul organismului de a le procesa. De asemenea, îngreunează procesul digestiv.
- Uleiuri industriale și vegetale: soia, floarea soarelui, șofranul, rapița, uleiurile de porumb și margarina. Astfel de uleiuri sunt uleiuri modificate chimic, create printr-o metodă de extracție folosind căldură și solvenți și nu au nimic de oferit organismului nostru. Ele creează inflamație și un exces de radicali liberi care duc la o piele predispusă la erupții.
Trebuie să consumăm o mulțime de grăsimi antiinflamatoare cu conținut ridicat de omega 3 (din pește gras, semințe de chia, in, semințe de cânepă, ouă de la găini crescute la pășune, verdeață cu frunze de un verde închis, nuci, alge și carne de la animale hrănite cu iarbă).
- Zahăr rafinat: Zahărul este zahăr, dar rafinat vă agravează cu siguranță acneea! Zahărul crește încărcătura glicemică a alimentelor/mâncării, ducând la vârfuri de insulină și dezechilibre hormonale care agravează acneea în timp și uneori chiar peste noapte!
- Lactate: Există doi vinovați principali în produse lactate: lactoza și cazeina (zahărul laptelui și respectiv proteinele). Unii oameni sunt intoleranți la unul, altul sau ambele. În plus, lactatele obișnuite sunt pline de hormoni de creștere, antibiotice și vaccinuri. Din acest motiv, există o mare diferență între produsele lactate de la supermarket și cele de vacă și cele de capră/oaie de bună calitate. Laptele animal este inflamator pentru oricine de peste șapte ani.
- Alimente care provoacă sensibilități: Testele de sensibilitate alimentară sunt grozave atâta timp cât le faci după ce ai fost într-un program de vindecare intestinală timp de șase luni. În caz contrar, va apărea o listă de fals pozitive, făcându-vă să urmați o dietă necorespunzătoare.
Cum îmi afectează acneea stilul de viață ?
Mâncarea nu este cu siguranță singurul factor care influențează acneea. Pilonii majori ai sănătății, cum ar fi somnul, stresul, exercițiile fizice și bolile cronice sau inflamația ar putea fi principalii factori cauzali.
Stres
Dacă dieta ta a fost sănătoasă de ceva vreme și nu poți identifica niciun simptom intestinal, stresul ar putea fi la baza acneei tale încăpățâna
Somn
În timpul somnului ”timpuriu” (23:00-1:00) celulele dumneavoastră se curăță, se detoxifică și se refac. Creierul, intestinul și pielea sunt toate afectate de calitatea somnului tău. Momentul, durata și calitatea somnului sunt toate la fel de importante pentru o piele sănătoasă.
Activitatea fizică
Toxinele sunt eliminate prin transpirație. În plus, exercițiile fizice regulate ajută la calmarea inflamației cronice. Exercițiile fizice nu trebuie să fie riguroase, exercițiile blânde oferă aceleași beneficii pielii.
Referințe
https://www.nutritionist-resource.org.uk/memberarticles/gut-health-and-acne-what-you-need-to-know