Foarte mulți tineri, din toată țara, se vor îndrepta către universitate pentru a-și începe studiile. Pentru mulți dintre aceștia, va fi prima dată când locuiesc singuri, departe de casă, făcându-și singuri cumpărăturile și gătind. În primele zile (sătămâni), pe primul loc sunt întâlnirile cu prietenii, multe nopți nedormite, alcool și mâncare comandată, nu din cea mai sănătoasă. Astfel, câteva sătămâni de petrecere, alegeri alimentare mai sărace și apărarea imunitară scăzută apar chiar în momentul când răcelile/gripele încep să se răspândească.
Iată câteva sfaturi, pe care, dacă le urmează, studenții vor reuși să se mențină sănătoși și puternici:
- Micul dejun: NU trebuie să fii tentat să alergi dimineța fără să mănânci!
SFAT
Ia niște mâncare la pachet pentru a mânca liniștit în sala de curs, în felul acesta îți menții ”neuronii în funcție”!
!!! Evită cerealele cu zahăr sau alimentele de fast-food și de patiserie – optează pentru alegeri ieftine și sănătoase (ex. terci de ovăz, în care lași ovăzul peste noapte, la care mai adaugi nuci sau fructe de pădure).
- Apa: este foarte importantă hidratarea continuă pe parcursul zilei, pentru a menține creierul funcțional (creierul este în jur de 80% apă);
SFAT
Umple o sticlă cu apă când pleci de acasă dimineața (poți da o anumită aromă cu ghimbir, un strop de lămâie sau portocală)!
Evită băuturile carbogazoase, care au mult zahăr și sunt pline de substanțe chimice artificiale, provocând oscilații ale greutății!
- Fructe și legume: legume ar fi bine să fie consumate la prânz sau, măcar, la cină. De preferat ar fi proaspete sau congelate, deoarece cele conservate în alt mod au o valoare nutritivă scăzută. Fructele au o cantitate mare de antioxidanți, care susține sistemul imunitar, pilea și nivelul de energie.
SFAT
Presară fructe de pădure la micul dejun!
Gustarea poate consta într-un măr și câteva nuci!
- Proteina: ar fi bine să nu lipsească de la fiecare masă, deoarece oferă o serie de aminoacizi esențiali, care ajută la creșterea capacității memoriei și îmbunătățesc învățarea (ex. micul dejun – ouă, humus, fasole bătută, pate de linte etc).
- Grăsimile sănătoase: pește gras ieftin (ex. macrou, sardine, hamsii), semințe de in măcinate, chia sau nuci.
- Suplimente: puteți să vă oferiți ”un avans” la începutul semestrului cu multivitamine, care să ajute să acoperiți orice nutrient lipsă din dietă.
SFAT Suplimentul alimentar trebuie să conțină: zinc, vitamina D și seleniu, pentru a susține sistemul imunitar!
Referințe
www.nutritionist-resource.com