Oxalații se formează din acidul oxalic, prezent în foarte multe alimente. Se găsește într-un număr mare de alimente, iar niveluri ridicate găsim în spanac, sfeclă roșie (așa va înțelege multă lume de ce nu sunt benefice acele cure în care se consumă litri de suc de sfeclă roșie pe zi) și nuci. De obicei, acidul oxalic se găsește legat de minerale, formând oxalații, de unde și cei doi termeni, ”oxalat” și ”acid oxalic”, care sunt folosiți interschimbabili.
Oxalatul poate proveni din alimente sau poate fi produs de organismul uman. Vitamina C poate, prin metabolizare, să formeze oxalat. Odată consumat, oxalatul se leagă de anumite minerale, formând diverși compuși la nivelul colonului mai ales, dar și în rinchi sau alte părți ale tractului urinar (ex. oxalatul de calciu sau de fier), care se elimină, în mod normal, prin scaun și urină. Cristalele de oxalat rezultate pot provoca durere, rigiditate și inflamație în mușchi și articulații. De asemenea, pot agrava leziunile de la nivelul mucoasei intestinale, făcând dificilă recuperarea după un ”intestin permeabil”. Poate, cea mai frecventă localizare a cristalelor de oxalați, este cea de la nivelul rinichilor, sub forma ”pietrelor la rinichi”, dar nu este singura localizare (pot migra și în alte zone, provocând dureri articulare sau de mușchi, inflamații intestinale, chiar existând o anumită legătură și cu autismul).
Cum ar putea ști cineva că oxalații ar putea constitui o problemă pentru el?
Vă confruntați cu vreunul din următoarele simptome?
- Fibromialgie;
- Migrene (dureri de cap);
- Amețeală;
- Probleme urinare;
- Durere/rigiditate articulară;
- Boală inflamatorie intestinală;
- Litiază renală (pietre la rinichi).
Consumați în mod regulat sau în cantități mari oricare din următoarele alimente?
- Spanac;
- Cartofi;
- Cartof dulce;
- Fasole;
- Morcovi cruzi;
- Tahini;
- Sfeclă roșie;
- Cacao;
- Migale;
- Caju;
- Arahide;
Dimensiunea porției este importantă, deoarece alimente bogate în oxalați pot ”trece” în categoria celor cu un conținut redus, dacă dimensiunea porției este mică.
Ce ați putea face?
Îndreptați-vă încet spre o dietă cu un conținut scăzut de oxalați!
ATENȚIE! Nu întâmplător am spus încet și nicidecum eliminarea bruscă a alimentelor bogate în oxalați, deoarece se poate produce o intensificare a simptomelor (când oxalații sunt scăzuți în dietă, tind să fie eliberați din țesuturi – proces cunoscut sub numele de fenomen ”dumping”).
SFATURI!
- Eliminați un singur aliment bogat în oxalați și abia după două sătămâni altul. Continuați așa, încet, până dieta va conține doar alimente cu un conținut redus de acid oxalic;
- Fierbeți legumele bogate în oxalați : poate reduce cantitatea de oxalați între 30% și 90%.
Referințe
healthline.com/nutrition/oxalate-good-or-bad
nutritionist-resource.org.uk/memberarticles/oxalates-a-possible-cause-of-pain-and-illness
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6459305/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28951890/