Aproximativ 75% dintre femei vor avea candidoză vaginală sau candidoză la un moment dat în viață, 40-45% având încă două sau mai multe episoade.
În circumstanțe normale, Candida poate fi o parte inofensivă a mediului nostru gastro-intestinal, în care găsim peste 100 de trilioane de bacterii și microbi, care alcătuiesc microbiomul. Împreună cu un sistem imunitar sănătos, țin sub control orice creștere excesivă. Cu toate acestea, Candida este un oportunist și, în condițiile potrivite, se va transforma într-o ciupercă cu brațe lungi, permițându-i să se răspândească în mai multe organe în tot corpul.
Ce ne expune riscului de creștere excesivă a Candida?
- Stres persistent – acest lucru pune o presiune asupra resurselor noastre interne.
- Diete sărace cu prea mult alcool, cafea, alimente procesate și zahăr.
- Tratamente cu antibiotice prelungite, care elimină Lactobacillus, o bacterie protectoare importantă din intestin.
- Imunitate scăzută, posibil de la alte infecții sau boli de bază.
- Nivel crescut de zahăr din sânge.
- Sănătatea proastă a ficatului, cauzată de stilurile și mediile noastre moderne de viață toxice.
- Niveluri ridicate de estrogen (motiv pentru care apare frecvent în timpul sarcinii).
- Îmbătrânirea, deoarece bacteria intestinală prietenoasă Bifidobacterium bifidum scade odată cu vârsta.
- Sfaturi de dietă pntru a preveni creșterea excesivă a Candida
Schimbarea dietei poate depinde de severitatea simptomelor tale, dar există câteva reguli generale, iar alimentul numărul unu pe care trebuie să îl eviți este zahărul.
SFATURI
Evita zaharul
Candida se hrănește cu zahăr, așa că este indicat să evitați alimentele procesate (deseori pline de zaharuri ascunse.) Puteți identifica zahărul citind ingredientele și urmărind orice se termină cu „oză”, de ex. glucoză, lactoză, zaharoză. Fii atent și la acești îndulcitori urâți, cum ar fi aspartamul.
Cel mai bun mod de a gestiona afta provocată de Candida prin dietă este de a evita alimentele procesate și alimentele cu zahăr rafinat, acolo unde este posibil. Asta înseamnă să sări peste produse de patiserie, biscuiți sau batoane de ciocolată. Dacă simțiți nevoia de ciocolată, optați pentru un baton cu conținut ridicat de cacao, de peste 85%.
Dacă aveți nevoie de puțină dulceață în ceai sau pentru coacere, optați pentru stevia, care este și un antifungic și antiinflamator natural.
Alegeți fructe cu conținut scăzut de zahăr
Fructele sunt pline de zaharuri naturale, așa că alegeți soiuri de fructe bogate în antioxidanți și cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fructele de pădure și citricele, mai puțin fructele tropicale sau cu sâmburi, cum ar fi ananas, piersici sau mango. Alegeți bananele verzi în locul celor galbene, deoarece conțin prebiotice benefice (hrană pentru bacteriile intestinale prietenoase).
Alegeți alimente fără gluten
Nu numai pentru conținutul de drojdie, dar pot exista dovezi că la unii indivizi, prezența Candida poate fi în spatele intoleranței la gluten sau chiar a bolii celiace (ar putea fi de folos în ameliorarea simptomele prin eliminarea glutenului din dietă). În schimb, bucurați-vă de cereale fără gluten, cum ar fi orez brun, mei, amarant, ovăz și quinoa fără gluten.
Alegeți cu înțelepciune nucile
Evitați nucile predispuse la mucegai, cum ar fi arahide, caju sau fistic. Concentrați-vă în schimb pe migdale, nuci braziliene, macadamia, nuci de pin, alune și nuci pecan, alături de semințele de dovleac, susan, floarea soarelui, cânepă, chia și semințele de in.
Optează pentru legume fără amidon
Mănâncă multe legume fără amidon (ex.salată, rucola, varză, spanac, broccoli și conopida).
Alte alegeri utile includ ceapa, ardeii, dovleceii, avocado și vinetele.
Sfecla roșie, morcovii și dovleacul se află mai spre capătul ”dulce” al listei, așa că fiți precauți și cu siguranță evitați tipurile de amidon, cum ar fi cartofii, porumbul și mazărea. Încercați să evitați ciupercile, deoarece acestea sunt ciuperci, ca și Candida!
Alimente antifungice (”împotriva ciupercilor”)
Usturoiul este un superaliment antifungic, antibacterian și antiinflamator, așa că savurați-l crud în sosuri de salată sau pe legume sau carne, acolo unde este posibil (NU UITAȚI că trebuie să-l tăiați sau să-l zdrobiți, dacă vă doriți să beneficiați de proprietățile acestuia).
Fasolea este, de asemenea, antifungică, dar se consumă în cantități mici (1/2 cană) și nu mai mult de trei ori pe săptămână, altfel pot apărea: disconfort și durere abdominală, balonare, gaze și flatulență.
Evitați vinul și berea
Alcoolul conține adesea zahăr și drojdie, așa că cel mai bine este să-l evitați, în special vinul și berea. Pentru o alternativă mai sănătoasă, consumați alcool limpede precum ginul cu apă de cocos sau vodka bloody Mary cu suc de roșii.
Mănâncați alimente fermentate cu moderație
Dacă aveți o preferință pentru alimentele fermentate, cum ar fi miso, tempeh, varza murată, kimchi, kombucha și oțet, consumați-le cu precauție, deoarece acestea pot provoca o apariție a simptomelor. Cidrul de mere este de fapt anti-fungic, așa că este sigur de folosit ca dressing pentru salate.
Alte considerații legate de dieta sănătoasă
- Carnea, peștele și ouăle sunt permise, dar asigurați-vă că sunt organice sau din sursă sigură;
- Eliminați laptele (lactoza conține zahăr) și alte produse lactate precum brânza obținută prin fermentație și drojdie.
- Uleiul de cocos conține acid lauric și caprilic, care sunt antifungici. Este mult mai sigur de utilizat la gătit la căldură mare datorită rezistenței sale la oxidare.
- Faceți sucuri verzi cu spirulina pline de clorofilă.
- Bucurați-vă de ceaiuri antiinflamatoare din plante precum ghimbir, scorțișoară, mentă sau mușețel și regele tuturor ceaiurilor antioxidante: ceaiul verde, care conține polifenol EGCG (Epicogallo catechin galat) care este, de asemenea, un puternic antifungic.
Referințe
www.nutritionist-resources.com