O dietă echilibrată te va ajuta să ȋți menții ”puterea”, să reducă riscul de infecții și să favorizeze recuperarea după tratament.
- Chiar dacă o parte din aceste informații le găsiți și în alte articole de la secțiunea ”oncologie” a site-ului nostru, consider că sunt utile să le repet (pe internet, ȋn ziare se găsesc nenumărate articole care susțin că tumorile cerebrale sau cu altă localizare pot fi ”vindecate” prin dietă sau cu ajutorul anumitor suplimente. Nu există dovezi care să arate că un anumit aliment se asociază cu dezvoltarea și tratamentul tumorilor cerebrale. Dieta ,ȋntr-adevăr, AJUTĂ la ȋmbunătățirea calității vieții și la gestionarea efectelor secundare ale tratamentului, aspecte foarte importante ȋn cazul unui pacient oncologic).
SFAT
Întotdeauna să discutați cu echipa medicală, dacă aveți ȋntrebări legate de dietă, ȋnainte de a face orice modificări semnificative!!!
Care sunt beneficiile unei diete sănătoase (echilibrate)?
- Vă permite să vă simțiți mai bine și vă ajută corpul să ”lupte” cu efectele secundare ale tratamentului;
- Vă ajută să vă mențineți greutatea și rezerva de nutrienți;
- Reduce riscul de infecție;
- Ajută procesul de vindecare și recuperare.
- De asemenea, trebuie să bei multe lichide deoarece :
- Medicamentele sunt mai bine ”procesate” (apa transportă medicamentele);
- Se evită infecțiile urinare;
- Se previne constipația.
Cu siguranță, diagnosticul oricărei boli cronice este greu, cu atȃt mai mult dacă este vorba de o tumoră cerebrală. După aflarea unui astfel de diagnostic, tentația este foarte mare, de a recurge la orice metodă ”naturistă”, care promite tratamentul și de a accepta orice informație, indiferent de unde provine. Dieta cetogenă (ketogenă) este foarte ȋndelung discutată și indicată, cu rezultate foarte bune, ȋn unele boli neurologice (ex.epilepsie refractară la tratament- copii). Asta nu ȋnseamnă că este bine să o adopte orice pacient cu o boală neurologică. În cazul unei tumori cerebrale, asocierea ei cu tratamentul oferit de medic, nu trebuie făcută decȃt ȋn anumite situații și strict sub supravegherea unui nutriționist clinician. Nu este recomandată unui pacient malnutrit, care a slăbit foarte mult ȋn urma tratamentului, deoarece atât boala, cât și tratamentul afectează absorbția nutrienților.
Ce ar trebui să evit să mănȃnc?
Pentru că anumite tratamente, cum este chimioterapia, scad mult imunitatea, ar fi bine să evitați alimentele cu risc crescut de a fi contaminate:
- Lapte nepasteurizat;
- Anumite brȃnzeturi, care au fost obținute din lapte nepasteurizat;
- Ouă gătite moi;
- Pate, care nu este la conservă;
- Carnea insuficient gătită;
Referințe