Poate că una dintre cele mai frecvente greșeli ale parinților, atunci când vor să încorporeze terapia nutrițională în tratamentul copiilor cu autism, este că ”sar” la intervenții avansate în loc să înceapă cu unele mici.
DE REȚINUT! Fiecare pas se bazează pe cel anterior, devenind pe parcurs din ce în ce mai avansat!
Primul pas, este identificarea și rezolvarea oricărei probleme de nutriție, pe care o are copilul cu autism. Atâta timp cât nutriția de bază reprezintă încă o problemă și nu este ”corectată”, copilul nu va fi capabil ”să răspundă” în mod corespunzător la o intervenție nutrițională avansată. Vorbim despre alimentația de bază, care a devenit o problemă serioasă pentru copii în ultimii douăzeci-treizeci de ani, deoarece a cunoscut schimbări dramatice. Dacă ar fi să comparăm mâncarea pe care o mănâncă astăzi copiii cu cea pe care o consumau copiii în generațiile anterioare, vom vedea că, astăzi, copiii consumă alimente foarte procesate, lipsite de nutrienți, încărcate de substanțe chimice artificiale, conservanți, grăsimi trans, zahăr în exces sau pesticide.
Întotdeauna am îndemnat la a fi citită eticheta fiecărui produs, pentru a fi alese produsele care conțin cei mai puțin aditivi alimentari. Nu trebuie să vedeți aditivii alimentari ca pe niște ”dușmani”, pentru că fiecare aditiv alimentar, înainte de a fi introdus pe piață ”a fost recunoscut ca sigur” (s-a dovedit că este sigur pentru publicul larg și nu prezintă nici un pericol pentru sănătate). Realitatea este puțin diferită, deoarece consumăm substanțe chimice cu fiecare mușcătură, dar încă se studiază efectele asupra sistemului imunitar, respirator, endocrin și nervos.
Iată câteva sfaturi pentru a reduce consumul de aditivi alimentari:
- cumpărați o carte de bucate cu rețete de mâncăruri, ce pot fi pregătite în maxim 30 de minute. Astfel, ”se pot încadra” în stilul de viață rapid din zilele noastre;
- în fiecare weekend, planificați-vă mesele pentru săptămâna care urmează și asigurați-vă că aveți și toate ingredientele de care aveți nevoie;
- când pregătiți o mâncare, faceți o cantitate mai mare și puteți congela o parte, pentru o masă viitoare;
Un intestin sănătos ajută creierul să fie sănătos! (există o legătură între intestin și creier)
Referințe
www.worldstemcellsclinic.com