Peste jumătate din corpul nostru este alcătuit din apă, iar menținerea unei bune hidratări este esențială pentru supraviețuire și pentru a susține funcționarea corectă a ficatului. Ficatul este afectat, în special, atunci când este deshidratat.
Apa ajută la dizolvarea grăsimilor și a fibrelor alimentare solubile. De aceea, consumul unei cantități suficiente de apă previne constipația și reduce sarcina asupra rinichilor și ficatului (ajută la eliminarea deșeurilor din organism). Una dintre funcțiile ficatului este de a filtra substanțele posibil dăunătoare din corp. Atunci când suntem deshidratați (nu am consumat suficientă apă), ficatul devine mai puțin eficient în filtrarea toxinelor, lăsându-te mai susceptibil la ”otrăvire”.
Pe de altă parte, consumul unei cantități suficiente de apă ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, ceea ce reduce riscul de apariție sau agravare a bolii hepatice grase (ex.ficatul gras non-alcoolic). Ficatul are nevoie de cantități mari de lichide pentru a rămâne eficient, iar un consum mult mai mic decât cantitatea necesară va conduce la probleme hepatice.
SFAT
- Bea un pahar de apă la trezire, între mese, înainte și după efortul fizic, înainte de a merge la culcare – vei oferi cea mai bună hidratare ficatului;
- Poți adăuga în apă lămâie pentru a-i oferi o aromă și a o face mai ușor de consumat;
- De obicei, apa filtrată are un gust mai bun decât apa de la robinet. Deci, dacă situația financiară îți permite, investește într-un dispozitiv de filtrare al apei.
- Adăugați în dietă fructe și legume cu un conținut ridicat de apă: castravete, dovlecel, pepene verde;
- Există aplicații pe telefon, care urmăresc consumul de apă de pe parcursul zilei și îți amintesc să consumi apă.
Referințe
www.fasaidar.com