Deficitul de zinc poate exista la copiii cu autism?

Publicat Din categoria Afectiuni Neurologice

Am vorbit într-un alt articol despre legătura dintre deficiența de zinc și ADHD, dar este și o legătură cu tulburările de spectru autist (autism).

Autismul este o afecțiune din ce în ce mai frecventă, iar 1 din 36 de copii sunt diagnosticați cu o tulburare de spectru autist (afecțiunea este de 4 ori mai frecventă la băieți decât la fete).

Un studiu publicat în Frontiers in Molecular Neuroscience a demonstrat că deficiența de zinc în primii ani ai copilăriei/copilăria timpurie contribuie la dezvoltarea comportamentului autist. Deși, studiile anterioare au demonstrat o conexiune între deficitul de zinc și autism, era totuși neclar dacă deficitul de zinc fie contribuie la apariția autismului, fie este o consecință a schimbărilor caracteristice autismului.

Deficitul de zinc nu înseamnă, neapărat, că un individ nu are un aport alimentar corespunzător. Există numeroase alte cauze, printre care și aceea că nu se absoarbe suficient la nivel intestinal. Deși numeroase studii au arătat că deficitul de zinc este des întâlnit în rândul persoanelor cu tulburări de spectru autist, mai sunt necesare numeroase studii pentru a demonstra în ce măsură suplimentarea cu zinc ar fi benefică. Există cercetări în derulare în acest sens, iar rezultatele sunt publicate, pe măsură ce se obțin în Frontiers Research Topics. În schimb, nu se poate face o recomandare exactă privind suplimentarea cu zinc la femeia gravidă și sugar. Pe de altă parte, excesul de zinc poate fi dăunător, deoarece împiedică organismul să absoarbă cuprul, ducând la anemie și ”oase slabe”.

NECESAR:

0-6 luni: 2 mg

7-12 luni: 3 mg

1-3 ani: 3 mg

4-8 ani: 5 mg

9-13 ani: 8 mg

Bărbați >14 ani: 11 mg

Femei 14-18 ani: 9 mg

Femei>19 ani: 8 mg

Femei vârstnice: 8 mg

Bărbați vârstnici: 11 mg

Sarcină: 11-12 mg

Lactație: 12-13 mg

SURSE :

  • Fructe de mare, mai ales scoicile – 61 mg/100 grame;
  • Pui – 2 mg/100 grame;
  • Carne roșie, mai ales vita – 11 mg/100 grame;
  • Lactate – 1 mg/100 grame;
  • Leguminoase – 1 mg/100 grame;
  • Nuci și semințe, mai ales cele de dovleac – 10 mg/100 grame;
  • Cereale integrale sau cereale fortifiate (adică cu zinc adăugat).

DE REȚINUT!

  • Deficitul de zinc atât la femeia gravidă, cât și în copilăria timpurie, este asociat cu autismul. De aceea, ar trebui evitat.

Referințe

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323646#Will-zinc-supplements-reduce-autism-risk?

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35114017/

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181109073034.htm

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician

Lasă un comentariu