Mâncarea picantă nu oferă doar o plăcere gustativă, ci are și un efect curativ neașteptat. Mulți pacienți cu afecțiuni hepatice ar dori să mănânce picant, dar sunt îngrijorați dacă acest consum al alimentelor picante (ex.ardeiul iute) pot agrava boala hepatică.
Să reamintim beneficiile consumului de ardei iute:
- Sunt bogați în vitamina C;
- Sursă naturală de glicozide aromatice, care îmbunătățesc rezistența capilarelor din sistemul circulator, ceea ce previne ruperea vaselor de sânge din hipetensiune arterială;
- Promovează apetitul: unele componente ale ardeiului iute stimulează creierul să secrete endorfine;
- Poate reduce riscul de diabet zaharat: capsaicina conținută de ardeiul iute poate favoriza secreția de insulină și poate îmbunătăți semnificativ glicemia.
- Poate reduce riscul de obezitate;
- Promovează flora intestinală benefică (ajută la creșterea numărului de bacterii ”bune” din intestin).
Intrebarea pacienților cu afecțiuni hepatice rămâne: ”Pacienții cu boli hepatice pot mânca ardei iute?”
Nu există studii care au constatat că ardeiul iute poate provoca în mod direct leziuni hepatice. Mai mult, studiile au descoperit că capsaicina poate reduce afectarea ficatului într-o anumită măsură. Asta nu înseamnă că toți pacienții cu afecțiuni hepatice pot consuma alimente picante fără nici o limită.
Pacienții cu boală hepatică cronică au mai multe șanse decât restul oamenilor să dezvolte leziuni ale mucoasei gastro-intestinale. Deși ardeiul iute nu provoacă în mod direct leziuni hepatice, determină iritații ale tractului digestiv, agravând problemele gastro-intestinale complicate, existente la această categorie de pacienți.
SFATURI
1. Acordați atenție constituției fizice:
- pacienții cu intoleranță la frig – pot consuma o cantitate mică de alimente picante, având mai multe avantaje decât dezavantaje;
- pacienții cu intoleranță la căldură, care transpiră mai mult – ar trebui să evita mâncărurile picante, deoarece vor agrava căldura umedă și vor crea disconfort.
2. ATENȚIE la tipul de afecțiune hepatică:
Pacienții cu hepatită cronică sunt adesea predispuși la afecțiuni ale esofagului, stomacului, intestinelor și altor boli ale tractului digestiv. Acești pacienți ar fi bine să evite alimentele picante. Dar, dacă chiar își doresc, ar trebui să încerce să nu consume ardei iute pe stomacul gol, pentru a reduce riscul ca acesta să stimuleze mucoasa gastrică. De asemenea, nu trebuie consumate, imediat după alimente picante, alimente reci și foarte reci, deoarece conduc la deteriorarea vaselor gastro-intestinale.
Înainte de a consuma alimente picante, puteți mânca puțină supă sau alte alimente ușoare. Acest lucru va reduce iritația directă a alimentelor condimentate pe mucoasa digestivă.
De asemenea, mestecați foarte bine și evitați înghițirea unor bucăți mari, pentru a minimiza daunele.
!!! Pacienții cu ulcere sau varice gastrice trebuie să evite alimentele picante.
3. Nu fiți lacomi:
Pacienții cu afecțiuni hepatice vor consuma alimente picante în cantitate mică, sau acestea pot fi doar puțin picante. De aceea, dacă vreți să consumați ardei iute – îndepărtați semințele și tendoanele, iar gustul picant se va reduce mult.
Referințe
https://www.laitimes.com/en/article/2oirg_338tj.html