Ce sunt superalimentele? Există cu adevărat?

Publicat Din categoria Trăiește Sănătos

„Superaliment” este un cuvânt la modă, am putea spune uneori că este un truc, pe care industria alimentară îl folosește pentru a convinge că anumite alimente sunt superioare altora.

Deși obsesia superalimentelor pare destul de recentă, datează de cel puțin 100 de ani. Primul superaliment a fost banana. Desigur, bananele sunt super în felul lor, dar nu ar trebui să se odihnească pe un piedestal deasupra altor fructe.

ATENȚIE: Nici un singur aliment nu va face o dietă sănătoasă! Superalimentele nu sunt o soluție rapidă și nu vor contracara o dietă și un stil de viață nesănătos!

Deci, dacă nu ar trebui să ne concentrăm asupra superalimentelor, pe ce ar trebui să ne concentrăm?

În realitate, întregul model alimentar este ceea ce contează. Ceea ce mănânci zi de zi, săptămână de săptămână și lună de lună este un predictor mult mai puternic al sănătății tale generale decât dacă adaugi superalimente.

Un model alimentar sănătos este divers. Deci, nici un aliment nu ar trebui să fie în afara limitelor. Cel mai bine este să aveți un model alimentar care include, mai degrabă decât exclude.

SFATURI

  • Optați pentru alimente minim procesate

ex. fast-food, semipreparate, sucuri și bomboane, care conțin de obicei o mulțime de sare adăugată, zahăr adăugat, grăsimi nesănătoase și aditivi.

SFAT : la următoarea vizită la magazinul alimentar, petreceți puțin timp citind etichete!

Alimentele ultra-procesate au, în general, liste mai lungi de ingrediente. Acestea au mai mulți aditivi, cum ar fi coloranți, conservanți, emulgatori și îndulcitori artificiali.

Între timp, alimentele integrale sunt, în general, neprocesate sau minim procesate (ex. fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe, leguminoase, ouă și pește).

Sunt în regulă, dacă sunt congelate sau conservate, deoarece acestea sunt tipuri de procesare minimă.

Alegeți alimente cu mai puține ingrediente, atunci când este posibil!

Cu toate acestea, nu trebuie să eliminați în întregime alimentele ultra-procesate din dieta dumneavoastră. Acest lucru ar fi aproape imposibil. Dar cel mai bine este să vă bucurați de ele mai rar decât alimentele întregi.

  • Alegeți alimentele cu conținut nutritiv mai mare

Cercetările arată că alimentele vegetale (ex. cerealele integrale, fructele, legumele, leguminoasele, nucile și semințele) sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea organismului.

Un lucru bun despre alimentele vegetale este că acestea conțin o cantitate destul de mare de fibre, care sunt importante pentru controlul glicemiei, reducerea colesterolului, reglarea apetitului și menținerea sănătății, în general.

Pe de altă parte, o dietă care conține mai multe alimente ultra-procesate,este corelată cu un risc crescut de mai multe afecțiuni cronice.

Cheia este de a schimba alimentele pentru alternative cu o valoare nutrițională mai mare.

Exemple:

  • schimbați orezului alb cu orez brun;
  • înlocuiți pastelor albe cu paste din grâu integral sau năut;
  • schimbați pâinea albe cu pâine integrală;
  • schimbați dulciurilor și bomboanelor cu fructe;
  • când gătiți, schimbați untul cu ulei de măsline;
  • schimbați chipsurilor de cartofi cu un amestec de nuci sau semințe;
  • schimbați untului sau crema de brânză cu avocado;
  • într-o lasagna, puteți opta pentru 50% carne și 50% linte, înloc de 100% carne;
  • într-un sandwich, schimbați șunca sau salamul cu pui sau curcan;
  • optați pentru fulgi de ovăz în loc de fulgi de porumb;
  • schimbați gemului cu unt de nuci;
  • înlocuiți iaurturilor cu fructe, care includ adesea zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali, cu iaurturi simple și fructe proaspete adăugate;
  • schimbați ciocolata cu lapte cu ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao;
  • când gătiți, schimbați sarea cu ierburi și condimente;
  • optați pentru ceai verde sau negru în loc de băuturi carbogazoase;
  • înlocuiți sosurilor albe și cremoase pentru paste cu opțiuni pe bază de roșii.

DE REȚINUT

În loc să vă concentrați asupra alimentelor individuale, este mai bine să construiți un model alimentar general sănătos, care să includă o varietate de alimente!

Atunci când este posibil, alegeți alimente minim procesate care au valoare nutrițională mai mare. Decât să vă axați pe superalimente, mai bine faceți mai multe dintre schimbările recomandate anterior.

Înțelegerea modului în care corpul tău răspunde la alimente te poate ajuta să iei cele mai bune decizii pentru sănătatea ta pe termen lung.

Referințe

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29557436/

https://www.nature.com/articles/s41398-019-0552-0

https://journals.asm.org/doi/10.1128/mSystems.00031-18

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35930325/

De Catalina NECHIFOR

Nutriționist Dietetician

Lasă un comentariu